Samsun Haber - Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un eğitim sistemi, öğretmenler ve öğrencilerle ilgili açıklamalarıyla ilgili Samsunhaber.com’a önemli açıklamalarda bulundu.
“Adrese dayalı yerleştirme sistemi devam ediyor”
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un öğretmenler ve öğrenciler için yaptığı yeni eğitim sistemle ilgili konuşan Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, “Milli Eğitim Bakanı eğitimde değişiklik olması gerektiğini söyledi. Tatillerin kısaltılması gibi bir plan var. Tatil sürelerin kısaltılması planı da öğrencilerin bilgilerinin unutulmaması için düşünülmüştür. Türkiye’de bu uygulanır mı ve uygulanırsa neler olur bilemiyoruz. İlk olarak eğitim programlarının düzeltilmesi gerekiyor. Öğrencinin alanına ve yeteneğine uygun sınav sistemi olmalıdır. Adrese dayalı yerleştirme sistemi devam ediyor ama gördüğümüz üzere 2019-2020’de sistem değişecek gibi görünüyor”
“Eğitimin başarısı öğretmenlerin çalışma koşullarına bağlı”
Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik anlayışının değişmesi gerektiğini ifade eden Başkan Kara, “Sınırlı sayıda kurulacak olan Bilim Liseleri, üstün yetenekli ve üstün başarılı öğrencilere ileri düzey bir eğitim verecek. Anadolu Liseleri, İmam Hatip Liseleri ve Bilim Liseleri ile ilgili birçok yenilikler yapılacak. Okul başarısı bilim lisesi için koyulmuş. Parası olan özel okullardan yüksek bir okul başarı puanı alabiliyor. Hedefte amaç subjektif değerlendirme ölçütleri ile gerçekleşemez. Diğer taraftan ortaokullar içinde imam hatip programı nasıl bir sonuç verir. Bu henüz denenmemiş bir sistemdir. Umarım bizlerden de görüş alınarak bu sınav sistemi yeniden düzenlenir diye düşünüyorum. Genel olarak yeni sistemde yapılması beklenen planların çok iyi yönleri var. Ancak bu mizaca göre eğitim düşüncesi ve seçimi konusu ve mesleki eğitime geçiş konusu açık değildir. Bakanlığın bu programları uygulamaya koymadan önce eğitimle ilgili yerleştirme sistemleri ile ilgili sendikalarında görüşlerini alması uygun olur. Eğitimin başarısı öğretmenlerin yetiştirilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine de bağlıdır. Öğretmeni sözleşmeli, ücretli ve zor ekonomik koşullar altında çalıştırma anlayışı değişmelidir. Riskli ve mahrumiyet bölgelerinde çalışan öğretmenlerin daha iyi ekonomik koşullarda çalışması için bir adım atılması gerekir” şeklinde konuştu.
Müberra TAŞÇI