Samsun haber - Samsun Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr.Muhsin Yıldırım, “Bölgede ne kadar kan bağışı alındığı ile ilgili olarak; sorumlu olduğumuz bölgede sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların hiçbir sorun yaşamadan kan ihtiyacının karşılanabilmesi için 110 bin kan bağışı alınması gerekiyor. Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi olarak bu sene 95 bin kan bağışı alacağız” dedi.
“Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi’nin sorumluluk sahasında Samsun, Amasya, Ordu, Sinop ve Tokat İlleri bulunmaktadır”
Kan ihtiyacının gönüllü kan bağışçılarının yaptığı bağışlarla karşılanmasıyla ilgili olarak Yıldırım, ”Kızılay ülkede sağlık kuruluşlarında tedavi gören insanların kan ihtiyaçlarının gönüllü kan bağışçılarının yaptığı bağışlarla karşılanması noktasında Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiştir. 2005 yılından bu yana ülkenin kan ihtiyacının gönüllü ve düzenli bağışçılardan karşılanması için bizler ülke genelinde güvenli kan temini programını yürütmekteyiz. Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi olarak görevimiz sorumlu olduğumuz Samsun, Amasya, Ordu, Sinop ve Tokat illerinde gönüllülük esasıyla insanlarımızdan aldığımız bağış kanları bileşenlerine ayırarak sağlık kuruluşlarındaki tedavi gören hastaların istifadelerine sunmaktır. Her bölge kan merkezi kendi sorumluluk sahasındaki kan hizmetleri çalışmalarını sürdürmektedir.” diye konuştu.
“Yılda 95 bin kan bağışı alıyoruz”
Orta Karadeniz Bölgesinde Kızılay olarak yılda 95 bin kan bağışı aldıklarını söyleyen Yıldırım, “Sorumlu olduğumuz bölgede sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların hiçbir sorun yaşamadan kan ihtiyacının karşılanabilmesi için 110 bin kan bağışı alınması gerekiyor. Orta Karadeniz Bölgesinde Kızılay olarak bu sene 95 bin kan bağışı alıyoruz. Bölgemizde 0ndokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi hariç diğer bütün sağlık kuruluşlarında tedavi gören insanların kan ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin kan ihtiyacının ise yüzde yirmilik kısmını karşılayabiliyoruz. Çünkü 0ndokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin ihtiyacını da karşılayabilecek kadar kan bağışı alamıyoruz.Bu sebeple Bakanlık 0ndokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine geçici bir ruhsatla kan bağışı kabul etme yetkisi verdi. Biz Kızılay olarak Üniversite Hastanesi’nin kan ihtiyacını karşılayabilecek seviyeye önümüzdeki yıllarda 110 binin üzerinde kan bağışı alarak ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefimizi gerçekleştirdikten sonra Üniversite Hastanesi’nde tedavi gören insanların da kan ihtiyaçlarının tamamını karşılayabileceğiz” diye konuştu.
“34 bin 260 kan bağışı kabul ettik”
Bölgedeki yapılan çalışmaların tamamındaki bağışların gönüllülük esasıyla yapıldığını dile getiren Yıldırım, “Bizim toplumda ve kamuoyunda yerleştirmek istediğimiz anlayış şudur. Kanın acil değil sürekli ihtiyaç olduğunun bilincini yerleştirmeye çalışıyoruz. Ülkemizde her 4 saniyede 1 ünite kana ihtiyaç oluyor. Bu sürekli ihtiyacı karşılamak için düzenli bir şekilde kan veren bağışçılarımızın olması lazım. Ayrıca başvuru yapan herkesten kan almıyoruz. Kan Bağışının kabul edilebilme kriterleri var. Samsun’da 2017 yılında 11 aylık sürede il ve ilçelerinde yapılan çalışmalarda 34 bin 260 kan bağışı kabul ettik. Samsun’un nüfusa oranla kan bağışı yüzdesi 4.12’dir. 18-65 yaş aralığında bulunan tüm vatandaşlarımızı Kimlik belgeleri ile birlikte kan bağışında bulunarak hayatlar kurtarmaya davet ediyoruz” dedi.
Haber: Müberra TAŞÇI