Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Zirvedeki yatırım aracı gayrimenkul!

Özel Haber

Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral, Samsunhaber.com Dergisine önemli açıklamalarda bulundu.

Samsun haber - Döviz kurundaki artış ve yükselen üretim maliyetleri, birçok sektör gibi inşaatı da etkiliyor. Sektör girdilerinde yaşanan yüzde 16 düzeyindeki maliyet artışı, konut satış fiyatlarına da yansımış durumda. Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral, “Döviz kurunun bu seviyede kalması, konut satış fiyatlarına yüzde 10-15 arasında etki edecektir” diye konuşuyor.

Peki konut piyasasındaki bu değişkenlik arz eden fiyat hareketliliği daha ne kadar sürecek? Tüketici iştahı ne düzeyde? Bu dönemleri fırsata çevirmek mümkün mü? Samsun’da konuta ihtiyaç duyulduğunu belirten Oral’a göre özellikle yatırım amaçlı alımlar için iyi bir fırsat dönemi başlamış durumda. Merak edilenleri SATEM Başkanı Mevlüt Oral ile konuştuk. 

1-Son dönemde kurdaki artış, konut pazarını nasıl etkiliyor?


Türk parasıyla çalışmayıp da dolarla çalışan firmalar kurda yaşanan dalgalanmalardan etkilenmedi. Kurdaki artış öncelikli olarak inşaat maliyetlerini etkiliyor. Dövize endeksli olan seramik, demir, çimento gibi sektörler kurdan etkilendiği için döviz arttığı takdir de fiyatlara da yansıyor. 

Döviz artışına bağlı olarak maliyetlerin artması, konut satış fiyatlarını baskı altına alıyor. Bu durum konut fiyatlarına yansıdığı için konut almak isteyen yatırımcıları da zora sokmuş oluyor. Döviz kurunun bu seviyede kalması konut satış fiyatlarına yüzde 10-15 arasında etki edecektir. 

2-Son verilere göre TÜİK Konut Fiyat Endeksi nasıl değişti?

Konut fiyatlarında 2015 yılında yüzde 15 seviyesinde bir artış yaşanırken 2016 yılında yüzde 6 oranında bir artış görüldü. Konut fiyat artışlarında bir yükselme yaşanırken, satış adetlerinde ise düşüşler yaşandı. TÜİK Konut Fiyat Endeksi’ne baktığımızda ortaya çıkan tablo bu şekildedir. 

Bunun dışında Samsun’da konutların kiralarında da artışların olduğunu görmekteyiz. Bunun nedeni ise Suriyeli mültecilerdir. 

3-Peki, Samsun’da konut arzı yıllık nedir? Arz-talep dengesi sağlıklı mı?

Samsun’da nüfus artışına baktığımızda, nüfus artışında hızlı bir artış olduğunu ama buna bağlı olarak da aile yapımızın küçüldüğünü görüyoruz. Eskiden evlerde büyükanneler büyükbabalar bir arada yaşardı. Şimdi ise ev halkında bir küçülme görülüyor. Nüfus artışı ise devam ediyor. Bu durumda her yıl Samsun’da binin üzerinde konuta ihtiyaç duyuluyor. 

Öncelikle Samsun’da iki tip konut alıcısı olduğunu görüyoruz. Bir kısmı oturmak için, bir kısım ise yatırım için konut sahibi oluyor. Yatırım amaçlı alınan konutlar ise gelir seviyesi orta ve az olana kiralanıyor. Yatırım için konut sahibi olanlar, bu dönemde yatırım enstrümanları çok arttığı için evini bir an önce kiraya vermek istiyor. 

4-Samsun’da 2017 yılında kiralarda gözlemlenen artış 2018 yılında da olacak mı?

Zaten genel olarak Samsun’da kira oranlarında bir artış var. Bu artışın 2018 yılında da devam edeceğini düşünüyorum. 2017 yılında konut satış fiyatlarında bir düşüş gözlemlemedik. Fiyat yüksekliğinin 2018 yılında da devam edeceğini düşünüyorum. 

5-Samsun’da konut alımlarında fiyatların 2018 yılında düşeceğini söylemek mümkün mü? 

Döviz artışlarına bağlı olarak maliyetler yüzde 16 civarında artarsa konut fiyatları da bundan etkilenerek yüzde 10-15 oranında artacaktır. Bu durum konut alıcılarının konutu daha yüksek fiyata almasına yol açacağı için ödeme konusunda zorlanmalar yaşanabilir. 

6-Samsun’da arz-talep dengesine göre konut fiyatlarında yer yer düşüşlerin olması mümkün mü?

Lokasyon olarak baktığımızda bazı bölgelerde arz talep dengesine göre fiyatlarda bir miktar düzeltme olması kaçınılmazdır. Bu durum fiyatların düştüğü anlamına gelmez. Bazı lokasyonlarda konut artışının fazla, talebin ise az olduğunu görüyoruz. Bazı bölgelerde farklı dinamiklerden dolayı konut satış fiyatlarında düşüş görülebilir, ancak istikrarlı ve belli bir seviyede düşüş beklemek doğru olmayacaktır. 

7-Peki bu dönemi fırsata çevirmek mümkün mü? Tüketici nasıl bir strateji izleyebilir?

Aslında her dönemi fırsata çevirmek mümkündür. Ticaret ve ekonominin genel bir kuralı vardır. Piyasada her zaman yüzde 20’lik bir kesimin işleri iyi, yüzde 20’lik kesimin ise kötüdür. Aradaki yüzde 60’lık kesim ise piyasayı belirler. Bu nedenle her zaman fırsat yaratılabilir. 


Örnek vermek gerekirse bir tüketici oturmak için ev arıyorsa ve bütçesi için uygun şartlarda ev buluyorsa onun için fırsat dönemidir. Herkes fırsat dönemini kendi oluşturur. Döviz birikimi olan ve yatırım yapmak isteyenler ise her dönem için kazançlı bir yatırım olan gayrimenkule yönelebilir. 

Döviz ve altın birikimlerinden kazanç elde ettiğini düşünenler gayrimenkul yatırımıyla ikinci bir fırsat yakalamış olur. Sektör açısından baktığımızda kurun dengelenmesi gerekiyor. 

8-Bu dönemde satın alma planlayan tüketiciye önerileriniz neler?

Döviz ve altın yatırımı olanların bu dönemde gayrimenkule yönelmesini öneririm. Aylık ödemeler makul ise bu fırsat dönemini kaçırmasınlar. Fiyatlar her halükarda artacağı için fırsat bugündür. Eğer dövizde uluslararası bir hareket yaşanmaz ise bu yılın zirvedeki yatırım aracı gayrimenkul olabilir. 


9-Bazı güçlü ve markalı firmaların konut sektörüne katkıları oldu mu? Sizce ne gibi farklılıklar getirdiler?

Markalı konut projelerinin sektöre yön verdiği bir döneme girdik. Özellikle milli gelirden artan paylar nedeniyle herkesin gelir seviyesi değişti. Statüsü ve gelir seviyesi değişen tüketiciler ise markalı projeleri tercih ettiler. Bu sürecin bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum.

10-2018 yılına dair öngörüleriniz neler? Sektör 2017 yılını nasıl kapatmış oldu?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre Türkiye genelinde 2015 yılında 1 milyon 289 bin, 2016 yılında ise ülke genelinde 1 milyon 341 bin konut satışı gerçekleşmiş görünüyor. Bu oran doğrultusunda 2016 yılında konut satışlarının yüzde 4 düzeyinde arttığını görüyoruz. Yine 2016 yılında gayrimenkul sektörü yatay bir çizgi izledi ve yüzde 3 oranında büyüdü. 

2017 yılında da hükümetin gerçekleştirdiği vergi düzenlemeleriyle konut alıcıları için teşvikler arttı. Bu durum 2017 yılı içerisinde yüzde 5-6 oranında bir büyüme sağladı.


“Döviz ve altın yatırımı olanların bu dönemde gayrimenkule yönelmesini öneririm. AYLIK ÖDEMELER MAKUL ise bu fırsat dönemini kaçırmasınlar. “


Haber : KAAN YURTTÜRK
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.