Reading Üniversitesi'nde hücresel mikrobiyoloji uzmanı olan Simon Clarke, virüsün Güney Afrika'da daha fazla mutasyon geçirdiğini, bu durumun endişe verici gözüktüğünü söyledi.
Warwick Üniversitesi'nden virolog ve moleküler onkoloji uzmanı olan Lawrence Young ise virüsün Güney Afrikada birçok kez mutasyon geçirdiğini belirterek "Diken proteinindeki mutasyonlar endişe verici, mutant virüs bağışıklık kalkanından kaçabilir" dedi.
GÜNEY AFRİKA VE İNGİLTERE'DEKİ VARYASYONLARIN VİRAL YÜKLEMESİ FAZLA
Bilim insanları Güney Afrika ve İngiltere'de görülen varyasyonların viral yüklemesinin fazla olduğunu bunun ise bulaşıcılığı ifade ettiğini söylüyor
İngiliz hükümetinin aşı görev biriminin danışmanlarından olan Oxford Üniversitesi'nden Tıp Profesörü John Bell, pazar günü yapmış olduğu açıklamada aşıların İngiltere'deki mutasyona karşı etkili olacağını fakat asıl soru işaretinin Güney Afrika mutasyonu ile ilgili olduğunu söylemişti.
KONUYA İLİŞKİN BİR KANIT YOK
İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) yetkilileri, Kovid-19 aşılarının yeni varyasyonlara karşı etkili olmadığını gösteren bir kanıt olmadığını söylüyor.
BioNTech CEO'su Uğur Şahin ve Oxford Üniversitesi'nden Profesör John Bell ise koronavirüs aşılarını yeni varyasyonlara karşı test ettiklerini ve değişiklik yapmaları gerekirse bunun altı hafta kadar bir süre içinde gerçekleştirebileceklerini açıkladı.