Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Bebek ve çocuklarda ağız bakımı nasıl olur? Denta Samsun - Uzman Dr. Safiye Seyhan Keskin açıkladı 

Sağlık

Özel Denta Samsun Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği kurucu ortağı ve Çocuk Diş Hekimi Uzman Dr. Safiye Seyhan Keskin bebek ve çocuklarda ağız bakımının nasıl yapılacağı konusunda açıklamalarda buldundu. 

Bebek ve çocuklarda ağız ve diş bakımına ilişkin Çocuk Diş Hekimi Uzman Dr. Safiye Seyhan Keskin şu ifadelere yer verdi:

DİŞLER ÇIKMADAN TEMİZLİĞE BAŞLAMAK GEREKİYOR

Yeni doğan bebeklerde ağızda diş olmamasına rağmen bakıma başlanması gerekir. Çünkü uzun süre anne sütü ağız içerisinde beklediği zaman pamukçuk dediğimiz bir mantar türü oluşabilir. 

PAMUKÇUK MANTARINA DİKKAT

Bunu önlemek için anne bebeği emzirdikten sonra küçük parmağına gazlı bez dolayıp kaynamış soğumuş suya bandırdıktan sonra ağız içini bir yanaktan diğer yanağa kadar silerek en son ise dil yüzeyini de silerek temizliği tamamlaması gerekmektedir. 

PARMAK FIRÇA KULLANIMI

Bebek 6-8 aylık olduktan sonra yavaş yavaş diş sütleri sürmeye başlar. Süt dişlerini gördüğümüzden yana gazlı bezle temizliğe devam etmek gerekir. Gazlı bez dışında parmak fırçalarını da tercih edilebilir. Parmak fırçaların, bir yüzeyi ile dişleri fırçalarken diğer yüzeyi ile damaklara masaj yapar. 

ÇOCUKLARDA DİŞ FIRÇASI VE MACUNU TERCİHİ

Azı dişleri ağız içine sürmeye başladıktan sonra artık flor içermeyen, çocuğun yutmasında sakınca olmayan diş macunu ve çocuk diş fırçası ile birlikte temizlemeye devam etmek gerekir. Çocuğun dişlerinin çıkmaya başlaması ile birlikte diş hekimi kontrolüne girmek gerekir. Kontrolde diş hekimi, hangi yaşta hangi diş macunun ve fırçanın kullanılması gerektiği yönünde sizi yönlendirecektir. 

7-8 YAŞINA KADAR AİLE KONTROLÜNDE DİŞ BAKIMI

6-8 aylıkken başlayan dış fırçalama 7-8 yaşına kadar ailenin kontrolünde olması gerekmektedir. Günde 2 kere ve 2 dakika olmak üzere dişlerin fırçalanması çürüklerin oluşmaması için çok önemlidir. Kullanılan fırçanın ise 3 ay arayla değiştirilmesi temizlik kalitesi konusunda önemlidir. 

EMZİĞİ VE BİBERONU TATLANDIRMAKTAN KAÇININ!

Uykuya dalmakta zorlanan çocuklarda; emziğin bala, reçele vb. tatlılara bandırılması yada biberonun içerisinde ballı şekerli süt verilmesi gibi alışkanlıklar olduğu zaman uyku esnasında tükürüğün miktarının azalması ile birlikte ağız içerisinde çürük oluşan bakteriler hızla artmaktadır. Bu yüzden bu tarz alışkanlıklardan uzak durmak gerekmektedir.

AĞIZDA ÇABUK ERİYEN ŞEKERLER TERCİH EDİLMELİ

Ayrıca ağızda uzun süre eriyen lolipop, şeker veya dişe yapışıp kalan şeker tüketimi çok sık olduğu zaman bakteri hızla artarak çürüğe neden olabilir. Bu yüzden ağızda hızla eriyen şekerler çok sık olmamak üzere tüketilmelidir. Bu tüketim sonrası dişlerinde temizlenmesi gerekir.

KONTROLLERİN ÖNEMİ

Bebeklerin ilk kontrolü belirttiğimiz gibi 6-8 aylıkken başlamalıdır. Bu kontrol başlamdıysa diş yüzeylerinde diş yüzeyinde leke, çürük veya yemek tüketiminde bebekte ağrı fark ettiyseniz hemen diş hekimize başvurmanız gerekmektedir. Kontrollerde çürük fark ettiğimiz zaman ilerlemeden tedavisini gerçekleştirebiliyoruz. Dolgu ile kurtarabileceğimiz dişleri kurtarabiliyoruz. 

ERKEN YAŞTA ÇEKİLEN DİŞ, ÇENE YAPISINA ZARAR VEREBİLİR!

Ancak ilerleyen dönemlerde kanal tedavisi ve diş çekimi gibi çocuk için zorlayıcı tedaviler yapmamız gerekebiliyor. Erken yaşta alınan diş, çocuğun çene gelişiminde kalıcı bozukluklar olabilir. Bu yüzden kontrollerin aksatılmaması gerekiyor. En ufak sorun teşkil edecek birşey fark ettiğinizde biran önce uzman bir diş hekimine başvurulması gerekiyor.

Detaylı bilgi için;

İletişim: 0362 420 1111
Adres: Kale Mh, İstiklal Cd. No:35/1 İlkadım/Samsun
Telefonla Randevu: Tel: 0362 420 1111 Whatsapp: +90-507-131-1939

Haber: Tahir Ömer ÇOKLUK

https://www.youtube.com/embed/d24507p_pzg
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.