Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Bilinmeyen yeni bulaşıcı tehlike: ishal, bulantı ve kusmaya neden oluyor

Sağlık

Yaz mevsiminin gelmesiyle salgın hastalıkların artışı da söz konusu oldu. Birçok yerde ishal, kusma, halsizlik ve bunaltı gibi şikayetlerin artışı gözlemleniyor. Sıcakların artışı gıda kaynaklı enfeksiyona işaret ediyor. Söz konusu enfeksiyonların Ağustos ayında artışa uğrayacağı aktarılırken Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, konu dahilinde açıklamalarda bulundu.

Havaların ısınması ile birlikte ülke geneli birçok hastanede ishal, halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikayetlerle hastalar tedaviye geliyor.

NEDEN KAYNAKLANDIĞI HENÜZ BELLİ DEĞİL

Ülke genelinde birçok vatandaşın bu yönde şikâyeti olduğunu, lakin neden kaynaklandığı konusunda araştırmaların devam ettiğini dile getiren  Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, “İshal vakalarımızda bir artış var. Nedenini araştırdığımız ateşli hastalar var. Bulantı, kusması olan hastalarımız oluyor. İshal olmazsa bile bulantı, kusmayla gelen hastalarımız oluyor. Deniz kaynaklı mıdır? Yoksa su kaynaklı mıdır? Bu noktada araştırmalarımız devam ediyor. Çok yoğun noktasında geçen seneyle benzer rakamlar. Ağustos ayında artabilir dikkatli olmamız gerekir. Sıcaklarla birlikte gıda kaynaklı enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Tavsiyemiz kişisel koruyucu önlemleri almaları gerekiyor. Bozuk gıda yememeleri bozulma ihtimali olan gıdaların tüketiminde dikkatli olmaları, pis sulara girmemeleri dere suyu temiz olarak düşünülebiliyor ancak analizi yapılmadan girilmemesi gerekir. Artık derelerimizde de kirlilik söz konusu. Hijyen, el yıkama sabun kullanımı çok önemli” ifadelerini kullandı.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Hastalık genellikle kusma ile başlıyor, sonrasında bunu halsizlik seyrediyor. Bunun sonrasında halsizlik ve ishal beraber gözlemleniyor. Hastaneler tarafından yapılacak müdahaleler ile hastalık bir hafta içinde geçiyor.

Kaynak: İHA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.