Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Diyetisyen Ardanuç’la 6 adımda bedeninizi sonbahara hazırlayın

Sağlık

Sonbaharın gelmesiyle hava sıcaklıkları giderek azalmakta olduğunu ve buna paralelde metabolizma hızı yavaşladığın bilgisini veren FBM Tıp Merkezi Diyetisyeni Furkan Ardanuç, “Mevsim değişikliklerinde bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi alt ve üst solunum yolları  rahatsızlıkları sıklıkla görülmektedir” dedi.  

Samsun Haber – Mevsim değişikliğinden kaynaklanan depresyon, halsizlik ve yorgunluk hissinin artması  karşılaşılan temel sorunlardan bazıları olduğuna değinen Diyetisyen Furkan Ardanuç, “Karbonhidratlı besinlere daha eğilimli olunan bu dönemde kilo artışı görülebilir. Bu durumda  sonbaharı daha sağlıklı geçirmek  ve yenilenme sürecine dönüştürmek için yeterli ve dengeli beslenmeye olan ihtiyaç artmaktadır” diye konuştu.

FBM Tıp Merkezi Diyetisyeni Furkan Ardanuç 6 adımda bedeninizi sonbahara bazı formüllerle hazırlayabileceğimiz konusunda uyarılarda bulunarak maddeler halinde veriyor.

1)BESLENMENİZDE ANTİOKSİDANLARA YER AÇIN

Antioksidanlar, serbest radikallere karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Vücut direncinin artmasını sağlayan antioksidanlar enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır ve gelişen hastalığın da daha kısa sürede atlatılmasını sağlar. Antioksidan etkiye sahip  A, C, E vitaminleri sonbaharda beslenmemizde olmazsa olmaz vitaminlerdir. Yağda eriyen vitaminlerden A ve E vitaminleri enfeksiyonlara karşı korunmayı sağlayıp, kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olurlar  ve hücre yenilenmesinde etkilidirler. Güçlü bir antioksidan olan  A vitamini koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kayısı, süt, yumurta sarısı, karaciğer, balık ve  peynir gibi pek çok besinde bulunur. Yaşlanma karşıtı vitaminlerden, E vitamini ise bitkisel sıvı yağlar, ceviz, fındık, badem, kuru baklagiller, tahıllarda bol miktarda bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini destekleyen en önemli vitaminlerden biri de suda eriyen vitaminlerden C vitaminidir. Maydanoz, kivi, ananas, ıspanak, yeşilbiber, portakal, mandalina, limon, bol miktarda C vitamini içerir.

2)SONBAHARDA RUHUNUZA  DETOKS ŞART!

Bedeninizi sonbahara hazırlarken selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin ve  omega– 3 yağ asitlerinin alınması da büyük  önem taşır. Hem bağışıklık sisteminizi destekleyecek hem de  depresyona eğiliminizi azaltacak besinler ile gün içerisinde enerjinizi arttırmak ve stresi kontrol altına almak mümkündür. Magnezyum eksikliğinde vücutta yorgunluk hissi olur. Ara öğünlerde  fındık, badem, ana öğünlerde ise yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kepekli tahıllar gibi magnezyumdan zengin besinler tüketmekte yarar vardır. Omega 3 yağ asidi, depresyonu önler ve hücre yenilenmesinde etkilidir. Balık, keten tohumu, yeşil yapraklı sebzeler, özellikle semizotu, soya filizi, ceviz gibi omega 3 içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. Selenyum antioksidan olarak E vitamini ile birlikte hücreleri oksidasyona karşı korur. Deniz ürünleri, kırmızı et, tahıllar ve yağlı tohumlar selenyum bakımından zengindir. Çinko; antioksidan enzimlerin işlev görmesinde rol oynar ,hücre yenilenmesini arttırır ve bağışıklık sistemi hücrelerinin yapımında görev alarak soğuk algınlığı süresini ve şiddetini azaltır. Et, balık, deniz ürünleri,  yumurta, peynir, süt ve ürünleri iyi birer çinko kaynağı olarak sonbaharda tüketilmesi gereken besinlerdir.

Potasyum alımı ise gün içerisindeki  yorgunluğu, halsizliği önlemede çok önemlidir. Meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler iyi potasyum kaynaklarıdır. 

3) BASİT ŞEKERLERDEN UZAK DURUN!

Havaların soğuması ile birlikte karbonhidratlara yani şekerli besinlere ilgi artar. Çünkü mutluluk hormonu serotoninin salgılanmasını uyarır ama bununla birlikte aman dikkat  kilo alımını da tetikler. Bu  nedenle öğün sayısı ve sıklığını arttırmak, kompleks karbonhidratlar dediğimiz tam tahıllı lif içeriği yüksek gıdalar tüketmek önemlidir. Böylece  kan şekeri dengeli seyreder ve kilo kontrolü sağlanır. Basit şeker içeren yiyecek ve içecekler yerine “diyetisyenlerinizin” önerdiği daha sağlıklı, daha hafif tarifleri tüketmeniz tatlı krizlerinizi yönetmede etkilidir.

4) SU TÜKETİMİNİZİ ARTTIRIN!

Sonbahar aylarında toksin atımını hızlandırmak ve konstipayon ( kabızlık)  gelişimine karşı günlük 2.5 litre su tüketimini ihmal etmemek gerekmektedir. Besinlerin sindirimi ve emiliminde kullanılan su  vücuttan zararlı atıkları atımını sağlar ve ideal kiloya ulaşılmasına  yardımcı olur.

5) GÜNEŞLİ HAVALARDA DIŞARI ÇIKIN

Sonbaharda güneşe daha az maruz kaldığımızdan, D vitamini ihtiyacımız tam karşılanamayabilir. Bu nedenle belirli aralıklarla D vitamini seviyesine baktırılmalıdır. Güneşli havalarda  20 dakika kadar güneş ışığından direkt olarak yararlanılmalıdır.

6) EGZERSİZİ İHMAL ETMEYİN

Metabolizma hızını arttırmak ve kışa ideal kilo ile girmek için mutlaka fiziksel aktivite arttırılmalıdır. Haftanın 3 - 4 günü en az 30 dakika egzersiz yapılması sağlıklı ve kaliteli bir yaşamı beraberinde getirir. Bu yıl sonbahar,  sağlıklı beslenmeyi yaşam şekli haline getirip,  hayata yenilenerek başladığınız bir mevsim olsun.

Haber: Ekrem BİRCAN

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.