Jin. Op. Dr. Sevinç Bilgin, menopozda biyoeşdeğer hormon tedavisi ile ilgili bilgilendirmede bulundu.
Dr. Bilgin konuya dair şu ifadelere yer verdi:
40’LI YAŞLARDAN SONRA ADET DÜZENSİZLİĞİ BAŞLAMAKTA
Kişi menopoza doğru gidişte özellikle 40'lı yaşlardan sonra adet düzensizlikleri başlamakta. Adet süreci sıklaşabilir yada seyrekleşebilir kişiden kişiye göre bu durum değişebilir. Ama önce sıklaşıp daha sonra seyrekleştikten sonra adet olduğunda adet miktarı artabilir, buda kişide kan kaybına neden olabilir. 45 yaşından sonra özellikle ateş basmaları arttıkça bu kişide çeşitli kalp problemlerine, ileride kemik erimesine özellikle kalça ve bel kemiklerinin erimesine sebep olan hormonel değişikliklere neden olmaktadır.
KEMİK YIKIMININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Kadınlarda 45 yaşından sonra kalpte, kemikte çeşitli bozulmalar ile birlikte yaşlanma süreci başlar. O yüzden 45 yaşından sonra hasta bütünsel olarak değerlendirilip gereken yerlerde biyoeşdeğer dediğimiz birebir vücudunun aynısı olan hormonlar verilip kemik yıkımının hızlanmasını engellemek gerekiyor.
ERKEN MENOPOZ
Bazı kadınlarda menopoz daha erken başlamaktadır. 20 yaşında bile menopoz başlangıcı olabiliyor. Yumurta sayısı, aile yapısı, genetik yapı ve stres düzeyine göre menopoz yaşı değişmektedir. Eğer kişide bu belirtiler daha erkenden oluyorsa kemik yıkımı, çeşitli kalp problemler, unutkanlık ileride Alzheimer varan çeşitli beyin fonksiyon değişiklikleri daha erkenden başlayacaktır.
BİYOEŞDEĞER HORMON TEDAVİSİ İLE HORMONLARIN KORUNMASI
O yüzde bu hastalarda biyoeşdeğer dediğimiz birebir vücudunun aynısı hormonlarla destekleyip beyin, kalp ve kemik fonksiyonları daha bozulmadan en baştan düzeltmek ve bozulmasına izin vermemek gerekir.