Kalp krizinin ilk belirtileri göğüs ağrısı, ani terleme baş dönmesi, mide bulantısı, kalp çarpıntısı ya da ritimsiz kalp atışı olabilir. Kalp krizi geçirdiğinizde alabileceğiniz önlem, tedbir ve yapılması gerekenler sizlerle paylaşıyoruz.
KALP KRİZİ BELİRTİLERİ
Kalp krizi geçirildiği sırada oluşan göğüs ağrısı bıçak saplanmış gibi bir ağrı oluşturabilir. Göğse bir tür baskı uygulandığı yada sıkılıyor gibi hissedilebilir. Bu ağrı 3-4 dakika aralığında sürebilir ve tekrarlanabilir. Göğüs bölgesinde oluşan ağrı vücudun üst bölümlerinde de etkili olabilir. Sırtın üst kısmı, dişler ya da çene ağrısı kalp krizi belirtisi olabilir. Kaygı duymak, mide ağrısı, baş dönmesi ve terleme kalp krizinin başlıca göstergeleridir.
TEHLİKEYE DİKKAT!
Kalbe kan taşıyan damarların tıkanması sonucunda oluşan kalp krizi bazı neden ve hastalıklara göre insanlarda daha kolay oluşmasını sağlayabilir. Sigara kullanımı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, aşırı kilo ve obezite, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite eksikliği, yüksek kan şekerine sahip insanların kalp krizi geçirme riski daha yüksektir.
NE GİBİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?
Kalp krizini tetikleyen birçok unsur bulunuyor. Kalp krizinden korunmak için alınması gerek önlemlerin en başında sağlıklı beslenme gerekiyor. Hazır, konserve ve benzeri gıdalar yerine daha çok sebze ve meyve tüketilmeli. Süt ve süt ürünlerinin yağsız ya da az yağlı beslenmesi gerekir. En önemli tedbir yöntemlerinden biride spor. Düzenli şekilde spor yapılması ile kalp güçlenir ve kan dolaşımı düzenlenir.