Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

'Mavi Balina' oyununun riski

Sağlık

Uzmanlar ebeveynleri uyardı. 'Mavi Balina' oyununun çocuklara göre bir oyun olmadığı söylendi. Çocuklar son zamanlarda çıkan oyunların peşinde sürüklenip oyunda yaşadıkları olayları gerçek hayattada uyguluyorlar. 

Mavi Balina oyunun son görevinin intihar etmek olduğu ve çocukların bu görevi gerçek hayatta uygulayabileceklerini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Pelin Hazer, "Gençlerde karşılaşılabilecek sorunların mümkün olduğunca çabuk fark edilmesi gerektiğini vurgularken, bir gencin intihar etme durumu söz konusu ise özellikle önemlidir. Bunun en bilinen örneği: "Mavi Balina" son görevi ‘’intihar etme’’ oyunudur" ifadelerini kullandı.

HER AN HERKES KATILABİLİR

Son zamanlarda Türkiye'yide etkisi altına alan ve gençlerin intihar etmesine neden olan Mavi Balina oyununa her an herkesin girebileceğini söyleyen Pelin Hazer, "Bu toplulukların liderleri Gruba üyelik için başvuran her adaya, çocuğun psikolojik özelliklerini belirlemek için sorular sormaktadırlar. Ailenin seni anlamadığını mı düşünüyorsun, yalnız mısın? gibi soruların olduğu bir testin sonucunda, başvuru kabul edilir veya reddedilir. Bazı görevleri gerçekleştirmek için, oyuncunun gökdelenlerin çatısına çıkması gerekmektedir. Oyundaki görevlerin bazılarına bakarsak; Her gece saat 4:20'de uyanıyorsunuz, bir video seyrediyorsunuz, müzik dinliyorsunuz ve her gün elinizi kesiyorsunuz, bir balina ile konuşuyorsunuz. Bunun yanında tipik olmayan görevler de yer almaktadır. Örneğin, bazı kullanıcıların otomobilin önündeki yolda koşmasını ve videoya çekmesini isterler. (Bu tür eğlencelere gençler arasında "koş veya öl" denir" dedi.

Gençlerin ve çocukların bu tarz oyunlara neden katıldığına açıklık getiren Pelin Hazer, "Tüm ebeveynler çocuklarını severler ve onların iyiliği için her türlü fedakarlığa hazırdırlar, ancak gençler genellikle ebeveynlerin onları çocuk olarak algıladıklarını düşünürler. Bazen bu durum onları yalnız ve sevgisiz hissetmelerine neden olabilir. İkinci neden olarak, vücut hormonlarının değişimi: Hormonların nedeniyle, ergenler nedensiz bir üzüntü yaşayabilirler. Gerçek dünyadaki problemler, çocukları güvenli olmayabilecek sanal dünyaya itiyor. Son olarak akranların etkisi vardır. Sosyal ağlarda vakit geçirmeyen çocuklar, arkadaşları tarafından dışlanmak istemediği için onların olduğu gruplara üye olup onların oynadığı oyunları oynayabilirler. Ve buna uymak istemeyen çocuk depresyona girebilir. Bir Uzman Klinik Psikolog bu problemle başa çıkmaya yardımcı olacaktır” sözcüklerini kaydetti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.