Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Milyonları kurtaracak hayal gerçek oluyor: Akciğer Kanseri aşısı!

Sağlık

Milyonların korkulu rüyası akciğer kanseri için üretilen aşı hakkında haberler gelmeye başladı. Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Milyonlara umut olan aşının ilk dozu İngiltere'de bir hastaya yapıldı. Klinik çalışmalarda ise Türkiye dahil yedi ülke bulunuyor. Aşının 130 hasta üzerinde deneneceği aktarıldı.

Senelerdir keşke olsa denilen kanser aşısı sonunda gerçekleşiyor. Akciğer kanseriyle mücadele kapsamında çalışmaşlarını hızlandıran bilim insanları; vücudun "kanse hücrelerini avlayan ve tekrarlamasını önleyen" yeni mRNA aşısının testlerine başladı.

AŞININ ÜRETİCİSİ TANIDIK BİONTECH

BNT116 olarak aktarılan ve üretilciliğini BioNTech'in üstlendiği aşı; ilk aşamada kanser hastalığının en yaygın biçimi olan akçiğer kanserini tedavi etmek amacıyla kullanılacak. Akciğer kanserinin dünya çapında her sene ortalama 1.8 milyon kişiyi hayattan koparttığı biliniyor.

TÜRKİYE DAHİL OLMAK ÜZERE 7 ÜLKEDE 130 HASTA

BNT116'nın ilk faz aşaması klinik denemeleri; İngiltere, Amerika, Macaristan, Almanya, İspanya, Polanya ve Türkiye'de bulunan 34 araştırma merkezinde gerçekleştirilecek.

The Guardian tarafından aktarılan haber çerçevesinde; ameliyat veya radyoterapiden önceki erken evrede, geç evrede ve tekrarlayan evrede olan hastaların; yani farklı aşamalardaki yaklaşık 130 akciğer kanseri hastasına, immünoterapi ile birlikte aşı uygulanacak.

İLK DOZ AŞISI İNGİLTERE'DE YAPILDI

İngiltere'de gerçekleştirilen ilk doz aşısı Londra'da yaşayan 67 yaşındaki Janusz Racz'a yapıldı. Bu ilk aşıyı takiben Racz'a altı haftalık bir süre zarfında haftada bir kez; sonrasında 54 hafta boyunca 3 haftada bir kez aşı uygulanacak. Mayıs ayında kanser teşhisi konulan ve kemoterapi tedavisi alan Racz, “Bilimin ilerlemesi insanların bu tür araştırmalara katılmayı kabul etmesinde yatıyor” sözlerini kullandı.

İngiltere'de uygulanan ilk aşı denemelerine öncülük eden University College London hastaneleri NHS vakfı (UCLH) Danışman Tıppi Onkologu Prof. Siow Ming Le, Şu anda akciğer kanserinin tedavisini araştırmak için mRNA tabanlı immünoterapi klinik denemelerinin yapıldığı çok heyecan verici yeni bir döneme giriyoruz. Uygulaması basit ve kanser hücresindeki belirli antijenleri seçip, sonra onları hedefleyebilirsiniz. Bu teknoloji, kanser tedavisinin bir sonraki büyük aşamasıdır." ifadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.