Op. Dr. Ahmet Karkucak konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:
Hidrosefaliler iki çeşittir. Birinci çeşidi, konjenital hidrosefalilerdir. İkinci çeşidi ise sokender yani kazanılmış hidrosefalilerdir.
Konjenital hidrosefaliler daha çok anne karnında bebeklik döneminde yeni doğan döneminde gördüğümüz konjenital bir problemle beraber olan hidrosefaliler. Tedavisi ise ventriküloperitoneal şanttır.
Sekonder hidrosefali dediğimiz sonradan kazanılan hidrosefaliler, genellikle kanama, enfeksiyon, travma sonrasında görülebilir.
Bazende yaşlı hastalarımızda veya yaşlı olmasa bile normal basisli hidrosefali dediğimiz tamamen yani sebebi belli olmayan hidrosefaliler olarak da görülebilir.
Bu tür durumlarda da yaşlı hastalarımızda ve sekonder hidrosefalilerde lomber fonksiyon dediğimiz bel bölgesinde beyin omirlik sıvısının boşaltılması ve bununla beraber beyin omurilik sıvısının basıncının ölçülmesi hücre, kültür ve protein düzeylerinin bakılması bunun akabinde de normal basınçlı hidrosefali veya yüksek basınçlı kararı verildikten sonra seçilecek olan ventriküloperitoneal şant yöntemiyle ya da lumbo ventriküloperitoneal şant yöntemiyle cerrahi işlemin yapılması uygundur.
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi'nde görev yapmakta olan Op. Dr. Ahmet Karkucak ile 0543 821 00 00 numaralı telefondan iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.