Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Op. Dr. Eyüp Genç bilgilendirdi! Karpal Tünel Sendromu ve tedavisi

Sağlık

Samsun'un başarılı cerrahlarından Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Eyüp Genç karpal tünel sendromu ve tedavi süreci hakkında bilgilendirmede bulundu.

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal Tünel sendromu en sık rastlanılan tuzak nöropati hastalığıdır. Yaklaşık her 1000 kişide bir görülür ve kadınları daha çok etkiler. İşi nedeniyle günlük hayatta ellerini sık kullananlarda daha sık görülür. Gebelik ve emzirme döneminde, fazla kilolu hastalarda, romatolojik hastalığı olan kişilerde, Diabetik hastalarda görülme sıklığı artar. Ayrıca travma sonrası ve tümöral hastalıklarda da görülebilir.

Median sinir El bileğinde karpal ligaman adı verilen bağın altında Karpal tünelde seyreder. Median sinir 6. boyun omurgamız ile 1. Sırt omurgamız arasından çıkan sinir liflerinden köken alır. Elimizde Karpal tünel içinden geçtikten sonra elimizin ayasında baş parmak, işaret parmağı ve orta parmağın duyusunu; El bileğimiz, baş parmağımız, işaret parmağız ve orta parmağımızın kavrama hareketini sağlar. Karpal tünelde oluşan median sinirin sıkışmasına bağlı olarak elimizde duyu kaybı ve kuvvet kaybı oluşur, baş parmağımızın kaslarınada atrofi dediğimiz kullanamamaya bağlı kas hacminde azalma meydana gelir.

Ne zaman Doktora başvurmalıdır?

Karpal tünel sendromunda en sık yakınma uyuşukluk, parmaklarda ve elde karıncalanmadır. Batma ve yanma şikayetleri bütün elde olabilir. Bazen elde ağrı olur, bu ağrı diresek ve kola nadiren de omuza yayılabilir. Gece uyuşukluğun artması ve uykudan uyandıran ağrı eşlik edebilir. İlerleyen dönemlerde el ve parmak kaslarında kuvvet kaybı da görülür. Bu şikayetleri olan hastaların vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekmektedir. Zamanında tanısı konulan hastalarda erken tedavi ile sinir de kalıcı hasar oluşmasının önüne geçilmektedir. Ayrıca en başarılı sonuçlar erken ve uygun tedavi seçenekleri ile mümkündür.

Karpal tünel sendromunda tanı nasıl konulur.

Bu şikayetlerle başvuran ve sinir sıkışmasından şüphelendiğimiz hastalarda muayene bulguları bizlere sinir sıkışması hakkında bilgi verebilir. Muayene sonrası elektrofizyolojik incelemelerle sinirde hasarın oluşup oluşmadığına bakılır. Ayrıca Median sinir etkilenmesine Boyun fıtığı, romatolojik hastalıklar nedeniyle olan bağ dokuda kalınlaşma ve yumuşak doku ödemi gibi durumlarda neden olabileceğinden gerektiğinde kan tahlilleri ve MR tetkiki ile hasta değerlendirilerek şikayet oluşturan esas sebep ortaya konularak tedavi planlanmalıdır.

Karpal Tünel Sendromu’nun tedavisi

Tedavisinde öncelikle cerrahi dışı yöntemler kullanılmaktadır. Ödem giderici ağrı kesiciler, elin istirahatini sağlayan atel kullanımı il aşamada tercih edilecek yöntemlerdir. Bazı hastalarda lokal enjeksiyon uygulamaları yapılabilir. Uyuşma ve karıncalanma gibi belirtileri ön planda olan hastalar vitamin desteğinden fayda görebilirler. Tuttucu tedviyere yanıt vermeyen ya da ileri derecede sinir sıkışması olan hastalarda cerrahi tedavi etkin ve güvenilir bir seçenektir. Cerrahi tedavide sinirin sıkışmasına neden olan kalınlaşmış bağ doku serbestleştirilerek sinir üzerindeki bası kaldırılması amaçlanmaktadır. Cerrahi tedavi Lokal anestezi eşliğinde ameliyat bölgesi antisepsisi sağlandıktan sonra küçük bir kesi ile yapılmaktadır.

Detaylı bilgi ve randevu için +90 533 232 66 96 numaralı WhatsApp ihbar hattı ve @op.dr.eyupgenc kullanıcı adlı instagram hesabından iletişime geçebilir veya Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Meydan Şubesi'ne giderek randevu alabilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.