Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Op. Dr. Kerem Yılmaz bilgilendirdi: Damak ameliyatından sonra bakım çok önemli 

Sağlık

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kerem Yılmaz, damak ameliyatından sonra bakımın çok önemli olduğunu ifade etti. 

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kerem Yılmaz, damak ameliyatı hakkında detaylı bilgilendirmede bulundu.

Op. Dr. Kerem Yılmaz konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:

Damak ameliyatı sadece damağın kapatılması amacını güden bir ameliyat değil. Bu ameliyatta asıl dikkat edilmesi gereken damak ameliyatı için bahsedecek olursak damak tamamen fonksiyonel bir yapı aslında.

İleri ve geri hareket ederek burundan nefesimizin kaçmasını engelleyerek, konuşmamıza fonksiyon gösteren çok önemli bir yapı. Zaten bu ameliyatı bu kadar erken yaşta küçücük bebeklere yapmamızın nedeni de bu. Damaktaki önemli kaslar bu yarıktan dolayı yapışması gereken şekilde yapışmıyorlar ve fonksiyon gösteremeyecek bir şekilde bir yapı oluşuyor.

Ameliyattaki amaçlarımızdan bir tanesi de sadece orayı delik olarak deliği kapatmak olarak değil de oradaki konuşmada çok önemli olan fonksiyonu olan kasları bulup o kasları yanlış yapıştığı yerlerden ayırıp yeni tekrardan bir pozisyonunu vermek ve bu sayede damağın asıl gerekli olan fonksiyonunun görebilmesini sağlamak. 

Zaten ameliyatın en önemli basamaklarından bir tanesi de kas onarımı ve konuşmaya bağlı olabilecek deformitelerin giderilmesi oluşturuyor. Tabii bunun yanı sıra amaçlarımızdan bir tanesi de damağın boyunu uzatmak bu ameliyatta direkt bir kapatma işlemi tarihi çağlarda yapılmış daha eskiden yapılmış sonrasında görülmüş ki damağın boyunun kısa kalması da damağın fonksiyonunu etkileyebiliyor. Bu yüzden arka tarafa doğru boyunu uzatmak bu ameliyattaki önemli fonksiyonlardan önemli amaçlardan bir tanesi bunu amaçlıyoruz ki damak net bir fonksiyon gösterebilsin. Bunun dışında tabii ki bazen ameliyattan sonra çok gergin çok büyük defektleri olan hastalardaki özellikle tekrar fistül dediğimiz delikler oluşabiliyor. 

Bu tarz deliklerin kapatılması için tekrar ameliyatlar yapmak başka yerden doku nakilleri yapmak bazen dili kullanıyoruz bazen yanaktan doku getiriyoruz. Bu tür ameliyatları yapmak da gerekebiliyor. Ama en önemlisi ilk ameliyatta olabildiğince dokulara saygılı davranıp en iyi şekilde kapatabilmek, en iyi şekilde bu ameliyatı gerçekleştirebilmek.

Ameliyatla da bitmiyor ameliyat sonrası bakımı çok önemli, burada da ailelere sağlık çalışanı diğer arkadaşlarımıza çok önemli görev düşüyor. Bir beslenme düzenimiz oluyor, bu düzenin içerisinde birkaç hafta boyunca çocuklarımızı besliyoruz. İyileşmesi tamamlandıktan sonra gönül rahatlığıyla normal hayattaki herhangi bir çocuktan herhangi bir fark olmayacak şekilde yaşamını idame ettirebiliyorlar.

Detaylı bilgi ve iletişim için:

Samsun Medicana İnternational Hastanesi'nde görev yapmakta olan Op. Dr. Kerem Yılmaz ile 05442757885 numaralı telefondan iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.

İnstagram: op.dr.kerem_yilmaz

//www.instagram.com/embed.js
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.