Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Op. Dr. Nazlı Tosun bilgilendirdi: Annelik estetiği nedir?

Sağlık

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nazlı Tosun, annelik estetiği hakkında detaylı bilgilendirmede bulundu.

Annelik estetiği hakkında bilgi veren Op. Dr. Nazlı Tosun şu ifadelere yer verdi:

Annelik estetiği, aslında kombine olarak meme, karın, bel ve sırt bölgesindeki sorunların mümkünse tek operasyonla düzeltilmesi operasyonu yani torsoplastidir.

Çoğunlukla doğumla birlikte bu bölgelerde sorunlar yaşandığı için annelik estetiği olarak isimlendirilmeye başlanmıştır. Doğum haricinde aşırı kilo alıp vermeler nedeniyle de bu bölge sorunları görülebilir.

Bu operasyonların birarada yapılması neden daha iyidir ve tercih edilir?

Bir kişinin vücudunda meme, karın, sırt, bel ve kalça bölgesi estetik açıdan bütündür aslında. Bu bölgede tek başına bir alanda sorun olabileceği gibi genelde meme karın ve bel bölgesi sorunları beraber olur. Tek bir bölgenin estetik görünümü düzeltilse bile diğer bölgelerdeki sorunlar kalacağı için tam bir mutluluk olmaz. Bu bölgelerin hepsinin estetik görünümü düzeltildi mi hasta istediği görünüme tek bir operasyonla kavuşur. Ayrıca meme ve karın birbirine bağlıdır, önce meme operasyonu yapıldıktan sonra ileri zamanda karın germe yapıldığında meme alt katlantısının yeri değişeceği için memede yeni deformasyonlar olabilir. Bir de gebelik öncesi güzel vücut şekline sahip bir kadın gebelikte yaşanan deformasyonlarla mutsuz olur, tek aşamada eski görünümüne kavuşabileceğini bilmek herkesi mutlu eder.

Annelik estetiği kimlere yapılır?

Doğum sonrası veya aşırı kilo alıp verme sonrası karın bölgesinde sarkma, çatlaklar ve bombe görüntüsü olan, memelerinde aşırı büyüme, sarkma veya memelerde küçülme sarkma olan ayrıca bel ve sırt bölgesinde dirençli yağlanması olan kişilere yapılabilir. 

Annelik estetiğinde hangi ameliyatlar yapılır?

Aslında hastaya ve sorununa göre değerlendirip planlama yaparız. Memelerde büyüklük ve sarkma varsa meme küçültme ve dikleştirme yaparız memelerde yeterince doku var fakat sarkmışsa meme dikleştirme, aynı zamanda küçülme de olmuşsa protezle meme dikleştirme yapılır. Karındaki sarkma, gevşeklik ve çatlaklar için tam karın germe, mini karın germe yapılır. Göbek üstü bölgesinde, bel bölgesinde, sırt bölgesinde yağlanma varsa liposuction eklenir. Eğer kişinin ihtiyacı varsa kalçasında küçüklük ve sarkma varsa aldığımız yağları kalçaya enjekte ederek popo düzeltme de yapılabilir.

Ameliyat öncesi nelere dikkat edilmelidir?

Aslında çoğu ameliyat için geçerli olan 3-4 hafta öncesinden sigara bırakılmalıdır, parol hariç diğer ağrı kesicileri almamalıdır. Ameliyattan bir hafta öncesinde kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa kesilmelidir. Yine 4-5 gün öncesinden itibaren kabız yapıcı gıdalarla beslenmemeli, lifli gıdalarla beslenmelidir. Meme operasyonu da yapılacağı için mammografi meme ultrasonu ile değerlendirme yapılır. Aslında en iyi sonuç için kişinin fazla kilosunu vermiş, ideal kilosuna yaklaşmış olması iyi olur. Vücut kitle indeksi yüksek kişilerde hem ameliyat ve anestezi risklidir hem de estetik açıdan ideal sonuca ulaşmamız zor olur. 

Bu ameliyat için anestezi gerekir mi ve kaç saat sürer?

Ameliyat genel anestezi altında yapılır, yapılacak operasyonalara bağlı olarak 4-6 saat arası sürer. Emboli riskinin artması sebebiyle 6 saati geçmemeye özen gösteririz. 

Bu operasyonlarda ağrı olur mu?

Ameliyat sırasında ve sonrasında yapılan güçlü ağrı kesiciler nedeniyle ağrı çok hissedilmez. Özellikle hastaların çoğu özellikle memelerinden işlem yapıldığını anlamadıklarını belirtiyor. Karında gerilme ve ağrı ilk bir kaç gün hissedilebiliyor, verilen ağrı kesiciler yeterli oluyor. Kemik kırık ağrısı gibi yoğun bir ağrı olmuyor. 

Ameliyat sonrası nasıl geçiyor, süreç nasıl?

Ameliyat bitiminde dikiş hatları su geçirmez fakat hava alan özel bantlar ile kapatılır, korse giydirilir. İdrar sonrası takılır ve ameliyat yerlerine drenler yerleştirilmiştir. Ayrıca mutlaka varis çorabı giydirilir. Hastaya 4 saat dolunca yemek yedirilir ve sonrasında yürütülür. Ertesi sabah idrar sondası çekilir, drenlerinden gelen az ise drenler çekilir. Hasta rahat yürüyebiliyorsa taburcu edilebilir. Genelde meme bölgesi drenleri ertesi gün çekiliyor. Karında bulunan drenler bazen birkaç gün tutulabilir. Drenler alındıktan bir gün sonrasında kişi duş alabilir. Dikişler özel bantlarla kapatıldığı için pansuman ihtiyacı olmaz. Tüm dikişler ciltaltında ve emilebilir olduğu için dikiş alınması stresi yaşanmaz. 

Hasta ne zaman sosyal yaşama dönüp kendisini rahat hisseder?

Hasta ameliyattan sonra ki gün aslında kendi başına yürür, kendi öz bakımını kendi  yapar. Ne kadar kendisini iyi hissetse de ilk 3-4 gün ufak tefek işler de olsa yapmamasını kendisini korumasını öneririz.  Kişi ameliyattan sonra ki gün yan yatmaya başlayabilir. Bir hafta sonrasında günlük yaşantılarına dönebilirler, sosyal ortamlara katılabilirler. İlk bir ay ağır sporlar, ağır kaldırma, çocuk kucaklama ve taşıma gibi kolları ve karnı zorlayacak durumlardan kaçınmasını isteriz. Ama sonuçta anne olduğu için çocuğunu kucaklamak isteyecek çocuk da annesinin kucağında olmak isteyecektir, otururken kucağına alabilir çocuğunu. 2 hafta dolduktan sonra yürüyüş gibi hafif egzersizler başlanabilir. Mekik çekmek, squat, reformer gibi ağır egzersizlere en erken 6 hafta sonra başlanmalıdır. Buna dikkat edilmezse ameliyat yerlerinde kanama, şişme olur bu da bir çok soruna neden olur. 

Ameliyat sonrası yemesinde içmesinde dikkat etmeli mi?

İlk 10 gün aslında diyet önermiyoruz, sadece gaz yapacak ya da kabız yapacak gıdalardan uzak durması önerilir. Bir ay dolduktan sonra artık diyetine dikkat etmesini, kilo almamasını ve mümkünse spor yapmasını öneririz ki sonuçlarımız kalıcı olsun

Bu sonuçta büyük bir ameliyat, riskleri var mı?

Tabiki her operasyonda olduğu gibi anesteziye bağlı, ameliyata bağlı riskler var. Kanama, enfeksiyon, emboli yani pıhtı atması, yara yerlerinde açılma, geç ve sorunlu yara iyileşmesi, ödem şişkinlik görülebilir. Bu sebeple ileri yaşta, kontrolsuz diyabet ve yüksek tansiyonu olanlarda ameliyat öncesi değerlendirme iyi yapılıp riskler iyi konuşulmalıdır. Aşırı kilosu olanlar da kilo verme süreci beklenmelidir. Şeker ve tansiyon kontrol altına alınmalıdır. 

Bu ameliyat sonrası sonuçlar kalıcı mı?

Bu ameliyat vücut şekillendirme ameliyatı olup fazla dokular çıkarıldığı için sonuçlar kalıcıdır ama tabiki kişi ameliyat oldum diye kendisini salmamalı, aşırı yemek ve alkol tüketimine dikkat etmelidir. 

Böyle bir ameliyat geçirdikten sonra hamile kalınabilir mi?

Evet tabiki kalınabilir hamileliğe engel yoktur, fakat yine karında ve memelerde sarkma olabileceği için istenmez. İnsan cildi aslında oldukça esnektir, yavaş yavaş olan basınca bağlı genişler ve gebeliği engellemez. hamile kalıp doğum yapılırsa tekrar aynı operasyon ve düzeltmeler yine yapılabilir. 

Son olarak Bu ameliyatın avantajı nedir?

Karın, meme, sırt ve bel bölgesindeki tüm sorunlar bütünsel çözüldüğü için hasta istediği görünüme tek seferde kavuşmuş olur. Her operasyon sonrası gereken nekahat dönemi bir kez yaşanmış olur, tek ameliyat stresiyle tüm sıkıntılardan kurtulunur.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.