Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Op. Dr. Nazlı Tosun bilgilendirdi: Karın germe estetiğinde dikkat edilmesi gerekenler

Sağlık

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nazlı Tosun, karın germe estetiği hakkında dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.

Karın germe estetiği hakkında bilgi veren Op. Dr. Nazlı Tosun şu ifadelere yer verdi:

Kişi fazla kilosunu verse bile karındaki sarkma ve ciltte katlanma devam eder. Bazen de kişinin orantısız şekilde karın bölgesinde yağ birikimi ve sarkma olur ki bu durum daha çok sıkıntı oluşturur, aşağı katlanan dokuda kızarıklık, yaralar, koku, mantar enfeksiyonu görülür. Tüm bu durumlar  karın germe ve karın kaslarının sıkılaştırılması operasyonu ile düzeltilebilir. Aynı operasyon sırasında göbek üstü ve bel bölgesinde yağlanması da varsa karın germe operasyonuna liposuction eklenerek ideal bir görüntü elde edilebilir. Ayrıca uygun hastalarda karında kaslı bir görünüm de oluşturulabilir. 

Muayenede nelere dikkat edilir?

Hastanın cinsiyeti, karındaki sarkma, karında ciltaltı yağ dokusu kalınlığı ve karın kaslarının gevşekliği değerlendirilir, fıtık var mı bakılır.  Hastanın mevcut hastalıkları, kullandığı ilaçlar, sigara öyküsü, geçirilmiş operasyonları sorgulanır. Bel, sırt bölgesinde yağlanma değerlendirilir. Pubik bölgede yağlanma ve sarkma var mı bakılır. Fıtık şüphesi olan hastalarda ultrason ile değerlendirme önerilir. 

Ameliyat öncesi dikkat edilmesi gerekenler?

Sigara kullanılıyorsa mümkünse bir ay öncesinden bırakmak gerekir. Kan sulandırıcı kullanımı varsa bir hafta öncesinde kesilmeli, eğer devamı gerekiyorsa iğne tedavisine geçilmelidir. Fıtık şüphesi varsa ultrason ile değerlendirme yapılır. 

Ameliyat süreci nasıldır?

Ameliyattan en az bir gün önce doktorunuz ile tekrar görüşüp tekrar muayene ve değerlendirme yapılır, ameliyatla ilgili riskler anlatılır, bunun ile ilgili onay verilen formlar imzalanır. Sonrasında kan tahlilleri yapılır, anestezi bölümü tarafından değerlendirilir. Ameliyat günü hastaneye yatış yapılır, ameliyat saatinden 8 saat öncesinde yeme ve içme kesilir. Mutlaka kullanılması gereken ilaçlar sabahtan bir yudum su ile içilir. Hastaya varis çorapları giydirilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır, anestezi verildikten sonra idrar sondası takılıp hastanın pozisyonu verilir. sadece karın germe ve kas onarımı yapılacaksa yaklaşık 2 saat sürer. Operasyona karın ve bel liposuction eklenecekse ameliyat süresi ortalama 3 saat sürer. Ameliyat sonrası genelde dren konulur. Ameliyat bitiminde güçlü ağrı kesici yapılacağı için uyanırken ağrı hissedilmez. Ameliyat bitiminden özel korse giydirilir.  Hastanın karın kasları da onarılıp sıkılaştırılacağı için derin nefes alma ve öksürme sırasında ağrı duyacağı için dikkatli olmalı ve hastaya bu konuda uyum sağlaması ve öksürmesi teşvik edilmelidir. Ameliyattan sonra 6. Saatte sıvı gıdalarla beslenme başlanır, sonrasında hemşire eşliğinde hasta ayağa kaldırılıp yürütülür. Zorunlu bir durum yoksa bir gece hastanede tutulur, antibiyotik ve ağrı kesici tedavisi verilir. Ertesi sabah hasta değerlendirilir, drenlerden gelen miktar eğer belitli bir değerin altındayda çekilir(silikon ve ince drenler kullanıldığı işin alınması sırasında acıma olmaz). Eğer drenden gelen miktar fazla ise birkaç gün daha kalması uygun olacağı için drenler çekilmez. Ameliyat bitiminde su geçirmez bantlarla kapama yapıldığı için pansuman ihtiyacı olmaz. Hasta eğer rahat yürüyebiliyor, öksürebiliyorsa antibiyotik ve ağrı kesici haplarla taburcu edilir. Eğer drenlerle taburcu edilecekse drenlerin günlük ölçülerek nasıl boşaltılacağı hastaya gösterilip taburcu edilir ve 4. gün tekrar kontrole çağrılır. 

Ameliyat sonrası neler yaşanır?

Bir sonraki gün duş alabilir. Ağrı kesicilerle ağrısı kontrol altında olacağı için kendi öz bakımını yapar, evinde küçük işlerini yapabilir.  3-4. günden itibaren hafif yan yatabilir. Aksi bir durum olmadığı sürece 4. Gün ve 10. Gün kontrole çağrılır, 10. günde kontrolde bantlar alınır, bir hafta antibiyotikli krem kullanması önerilir. Ardından en az 3 ay kullanması için iz kremi önerisinde bulunulur. Hasta 1 ay sonrası tekrar kontrole çağrılır. Korse 5 hafta süreyle giyilir. 

İşe ne zaman dönerim?

Çalıştığı işe bağlı verilecek bir karardır. Masa başı çalışılan bir iş ise 10. Gün rahatlıkla işine geri dönebilir. ağır işler de çalışanlar bir ay dolunca işe başlayabilir

Spora ne zaman başlayabilirim?

Ameliyattan bir hafta sonra yürüyüşe izin verilir. Ağır ve aktif sporlar 2 ay dolduktan sonra başlanabilir. 

Bu ameliyata bağlı sorunlar olabilir mi?

İlk bir aylık süreçte ödem ve şişlik olur. Eğer liposuction yapılmışsa ödem ve şişliklerin geçmesi 2 ay sürecektir. 

Karın germe ameliyatı olduktan sonra tekrar hamile kalabilir miyim?

Sağlık açısından bir sıkıntı olmayacaktır, sadece tekrar çatlaklar, kaslarda gevşeme ve sarkma olma ihtimali vardır ama hamilelik için bir sorun oluşturmaz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.