Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Op. Dr. Sefa Gül yanıtladı: Kalp Damar Tıkanıklığı Tespitinde Cardisiografi

Sağlık

Op. Dr. Sefa Gül, kalp damar yolu tıkanıklığını anlamak için gerçekleştirilen testler hakkında bilgilendirmede bulundu. Her testin artısını ve eksisini sıralayan Dr. Sefa Gül, yeni cardisiografi yönteminin kolaylığını ve başarı oranını vurguladı.

Samsun’un sevilen doktorlarından ve özellikle bypass kararı verilen hastaların damarlarını, anjiyografik yöntemlerle ‘açık kalp ameliyatına gerek kalmadan’ açması ve bacak damar tıkanıklıklarını da anjiyografik olarak açmasıyla ön plana çıkan Op. Dr. Sefa Gül, damar tıkanıklığını anlamak için yapılan testler hakkında bilgilendirmede bulundu.

GELENEKSEL TESTLER

Kalp damar tıkanıklığı ve kalp krizi riskini öğrenmek isteyen hastaların tabii tutulduğu geleneksel testlerden bahseden Op. Dr. Sefa Gül, öncelikle efor testini anlattı. Op. Dr. Sefa Gül, Bu testte hasta bir bant üzerine çıkarılır, yaklaşık hastanın efor kapasitesine bağlı olarak değişmekle birlikte; 10-12 dakikalık bir koşma sürecine tabi tutulur ve bu sürede oluşan kalp grafisi değişikliklerinden hastanın kalp damarlarında herhangi bir tıkanıklık olup olmadığı tahmin edilmeye çalışılır” ifadelerini kullandı.

Geleneksel testlerden bir diğerine değinen Op. Dr. Sefa Gül, diğer kullanılan yöntemin ilaçlı tomografi testi olduğuna işaret etti. Op. Dr. Sefa Gül, “Bu testte hastalara damar yolundan boyar madde verilerek kalbin damarlarının doluşu, darlık olan bölgeler varsa buraların anlaşılmaya çalışıldığı bir testtir. Bu testin handikabı ise test esnasında hastaya damar yolundan boyar madde verilmiş olması ve tomografi esnasında hastanın radyasyona maruz kalmasıdır” sözlerini aktardı.

MODERN TEST: CARDİSİOGRAFİ

Son zamanlarda yaşanan teknolojik gelişmeler ve yapay zekanın hayatlarımıza girmesiyle büyük yol katedildiğini vurgulayan Op. Dr. Sefa Gül, Cardisiografi testini tanıttı. Op. Dr. Sefa Gül Testin uygulanışı ise oldukça kolay; düz bir zemine uzanan hastanın, göğsüne bağlanan elektrotlar yardımıyla yani kalp grafisinde bağladığımız elektrotlar yardımıyla yaklaşık 4 dakika boyunca hastanın kalbinin analizi yapılıyor. Damar tıkanıklığı var mı değerlendiriliyor, ritim bozukluğuna meyilli var mı değerlendiriyor ve yüzde 90-95 doğrulukta bir sonuç elde ediliyor” diye konuştu. 

GELENEKSEL YÖNTEME KARŞI MODERN TEKNOLOJİ

Geleneksel ve modern test yöntemlerini anlatan Op. Dr. Sefa Gül, Cardisiografi testinin geleneksel yöntemlere göre artılarını sıraladı. Bu kapsamda;

•    Hastanın efor sarfetmesi gerekmez, 
•    Damar yolundan boyar madde enjektesi gerekmez,
•    Hasta radyasyona maruz kalmaz.
Şeklinde sıraladı.

Detaylı bilgi ve iletişim:

Telefon: 0545 924 34 24

Adres: Kale, Sahil Cd. No:160, 55030 İlkadım/Samsun (Anadolu Hastanesi Meydan Şubesi)

Instagram: doc.dr.sefagul

//www.instagram.com/embed.js
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.