Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Tuz hakkında bildiğiniz her şeyi unutun: Tuz vücudun demir, selenyum ve kalsiyum ihtiyacını karşılamıyor!

Sağlık

Çankırı ilçesinde yapılan tuz araştırmaları, tuz tüketilerek selenyum, demir ve kalsiyum ihtiyacının karşılanmadığını ortaya koydu. Doç. Dr Hüdayi Ercoşkun, “Tuzun en önemli kalite kriteri, saflığı ve temizliğidir” ifadelerini aktardı.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Erçoşkun; halk arasında tuz tüketimiyle ilgili en çok bilinen yanlışları düzeltti. Tuz alınırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini paylaşan Doç. Dr. Hüdayi Erçoşkun, halk arasında bilinen; tuzun demir, selenyum ve kalsiyum ihtiyaçlarını karşıladığı düşüncesini yalanladı. Erçoşkun tuz alınırken dikkat edilmesi gerekenin saflık ve temizlik olduğunu aktardı.

TUZDAKİ MİNERAL ÇOK YÜKSEK DEĞİL

Tuzu fonksiyonel olarak araştıran ve 25 minerale sahip olduğunu ifade eden Doç Dr. Erçoşkun,  “Kaya tuzun içerisinde 80'den fazla mineral olduğu iddia ediliyor. Ancak bu iddia edilen minerallerin çoğu insanlar için oldukça ciddi risklere sahip olan minerallerdir.Kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, iyot, bakır, krom gibi 16 adet mineral var. Henüz kabul edilmemiş ama insan vücudunda fonksiyonları araştırılanlar ile birlikte toplamda 25 mineral söz konusu. Dolayısıyla bir tuzun bu kadar mineral içermesi çokta mümkün değil.Tuzun içerisinde mineral olduğu iddia edilen elementler, insan ihtiyacıyla mukayese edildiği zaman oldukça düşük miktardalardır veya da yok hükmündedirler.” şeklinde konuştu.

TUZ ALINIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Herhangi bir tuzun vüdunun selenyum, kalsiyum ve demir ihtiyacını gidermeyeceğini belirten Erçoşkun, “Türkiye'deki tüm kaya tuzlarında yaklaşık 50 miligram bölü kilogram, yani 50 PPM civarında bir magnezyum söz konusudur. Günlük 5 gram tuz tüketimi ile binde 0,1-0,2 gibi magnezyum ihtiyacını tuzdan karşılayabiliriz. Bu ise yok hükmündedir.Binde 0,1'lik magnezyum, magnezyum değildir. Diğer elementler de böyledir. Hiçbir tuz kalsiyum, demir, selenyum kaynağı değildir. Tuzun en önemli kalite kriteri, saflığı ve temizliğidir” ifadelerini aktardı.

Kaynak: İHA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.