Sigaranın vücuda verdiği zararlar, kişiye uyguladığı bağımlılıklar ve sigara bırakma yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulunan Uzm. Dr. Özgür İnce şu ifadelere yer verdi:
HER GÜN SİGARADAN 12 BİN İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR
Sadece SİGARA nedeniyle dünyada her gün 12 bin insan ölmektedir. Bu yılda yaklaşık 4,5 milyon insan ölümü demektir. Tütün bağımlılığı, WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından hastalık olarak kabul edilmiştir. ICD-10, hastalık kodu vardır (F17.2-bağımlılık).
KANSER RİSKLERİNİ ARTIYOR
Sigara başta akciğer kanseri olmak üzere, ağız, dudak, dil, gırtlak, pankreas, mesane, böbrek, prostat, rahim ağzı kanserlerinin de önemli sebebidir. Sigara içmeyip dumana maruz kalanlarda dahi akciğer kanseri riski 3 kat artmıştır.
ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇIYOR
Sigara kullanımında kanserler dışında riski artan hastalıklar: Kalp krizi, felç, bacak damarları tıkanması (Buerger hastalığı), mide ülseri, gastrit, iktidarsızlık, kısırlık, erken doğum, düşükler, düşük doğum ağırlıklı bebekler, katarakt, kolay kemik kırıkları, tüm vücutta damar tıkanmaları ve damar hastalıkları, ciltte erken yaşlanma, diş çürükleri, kronik ağız kokusu, vb. dir. KOAH’ın da en büyük sebebidir. Sigara içen anne çocuklarında astım görülme sıklığı yükselir.
DÜNYADA EN ÇOK SİGARA İÇİLEN 10. ÜLKE TÜRKİYE
Türkiye, dünyada yaklaşık 200 ülke arasında sigara içmede 10.sıradadır. Dünya genelinde yetişkinlerde erkeklerin yüzde 50’si, kadınların yüzde 15’i sigara içer. Bu oran Türkiye’de de benzerdir.
KULLANANLARIN YÜZDE 70'İ BIRAKMAK İSTİYOR
Sigara içenlerin yüzde 70'i sigarayı bırakmak istiyor. Kendi başına başarı yüzde 5'tir. Çünkü; Nikotin çok güçlü bir psikojenik uyarıcı ajandır. Bağımlılık ortaya çıkarma özelliği; eroin, kokain ve alkole yakındır. Beyinde Nikotinik asetilkolin reseptörlerine bağlanır ve dopamin ve opioid peptid artışı yapar…ki bu uyuşturucu etkisidir!
PROFESYONEL DESTEĞE İHTİYAÇ VAR
Bazı insanlarda Dopamin D2 geninde bir takım defektler, varyasyonlar vardır ki; bu sigara bağımlılık geni olarak da adlandırılır. Sigara kullananlar bilir, hani çevremizde canı isteyince birkaç dal içip sonra aylarca içmeden ve sigara aramadan durabilen kişiler vardır ya işte onlar…bağımlı olamazlar, bu genetik defekt aslında büyük bir lütufdur…Bu genetik şans! oranı toplumda çok çok düşük olduğundan sigara kullanıcılarının profesyonel desteğe ihtiyacı olmaktadır.
İKİ ÇEŞİT BAĞIMLILIĞI ATLATMAK GEREKİYOR
Sigara bırakmak için bağımlılığı iki kısımda ele almak gerekir. İlki madde (nikotin) bağımlılığı, diğeri psiko - sosyal bağımlılıktır. Nikotin bağımlılığı için ; nikotin replasman tedavileri, buspiron, vareniklin kullanılmaktadır. Psiko-sosyal bağımlılık için davranış tedavileri, eğitim, psikiyatrik destek gerekebilmektedir. Ayrıca akupunktur, hipnoz ve biorezonans gibi teknikler de her iki tip bağımlılıkta da etkili olmaktadır.
EN YÜKSEK BAŞARI ORANINA SAHİP TEDAVİ YÖNTEMİ: MORA TERAPİ
Sigara bıraktırma kliniğimizde 10 yılı aşkın bir zamandır tüm bu tedavi yöntemleri kullanılmakta olup, Biorezonans (MORA Terapi) kliniğimizde en başarılı yöntem olarak görülmüş ve ağırlıklı olarak kullanılmaya devam etmektedir. MORA Terapi; yaklaşık 1 saat süren , herhangi yan etkisi ve kontrendikasyonu olmayan, ağrı- acı vermeyen, manyetik alan- kimyasal madde- radyasyon ihtiva etmeyen, radyo dalgalarının kullanılarak nikotinin bağımlılık yaptığı reseptörlerin kapatılması esası ile çalışan son derece zararsız, hızlı ve etkili bir sigara bıraktırma yöntemidir. Kliniğimizde mora terapi ile birlikte uyguladığımız 30-40 dk kadar süren bilgilendirme ve eğitim konuşması sayesinde başarı yzüde 90'lara çıkmaktadır.
Sigara bırakıldıktan sonra görülmesi olağan olan ağız içi yaralar, balgam oluşumu, kilo alımı vb gibi vücudun sigarasız hayata adaptasyonunda görülebilen problemler de hastalarla birlikte yakın takip edilerek çözülebilmektedir.
Herkese sağlıklı günler, dumansız nefesler dilerim…
Medicana International Samsun Hastanesi'nde görev yapmakta olan Uzm. Dr. Özgür İnce ile dr.ozgurince instagramdan adresinden iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.