Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Vertigo gençlerde de görülüyor: Özellikle migrenle birlikte seyrediyor!

Sağlık

Vertigo hastalığı gençlerde de görülüyor. Vertigo bireylerin yaşam standartını olumsuz etkileyen bir hastalık. Gençlerde ise vertigo migrenle birlikte görülebiliyor. Konuyla ilgili bilgi veren Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Murat Haluk Özkul, “Gençlerde ise migren hastalığı ile beraber baş ağrılı ya da ağrısız vertigo daha sık görülür” ifadelerini kullandı.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Murat Haluk Özkul, vertigo hastalığıyla ilgili birtakım bilgilendirmelerde bulundu. Hastalığın gençlerde de görüldüğünü vurgulan Dr. Özkul; “migrenle birlikte vertigo daha sık görülür” ifadelerini kullandı.

VERTİGOLU BİREYLERDE KUSMA VE GÖRME BOZUKLUĞU SIK GÖZLEMLENİYOR

Vertigo hastalığı ile ilgili bilgilendirmede bulunan Prof. Dr. Özkul, “Vertigo kişinin kendi etrafında ya da eşyaların etrafında döndüğünü hissetmesidir. Bazen yer ayağının altından kayıyor hissine de sebep olan bu belirti, beraberinde bulantı, kusma, denge kaybı, soğuk terleme, görme bozukluğu, tansiyon oynamaları ve fenalık hissine de sebep olur” ifadelerini kullandı. 

ARAÇTA GİDERKEN MİDESİ BULUNANLARDA VE BAŞ TRAVMASI GEÇİREN BİREYLERDE DAHA SIK

Vertigoya neden olan ve çokça rastlanan nedeni; iç kulaktaki denge organını sarsan hastalıklar olduğunu dile getiren Dr. Özkul, “Daha az ve hayati tehlike oluşturan sebepler ise beyin sapı ve beyincik kaynaklıdır. Vertigo çocukluk çağı dâhil her yaşta görülse de vertigoya sebep olan hastalıklar farklı yaşlarda ve cinsiyette daha fazla görülebilmektedir. Örneğin, kristal kayması kadınlarda ve orta ileri yaşta daha sıktır. Gençlerde ise migren hastalığı ile beraber baş ağrılı ya da ağrısız vertigo daha sıktır. En sık görülen vertigo sebebi, kristal kayması (BPPV) hastalığında iç kulak denge organının yapısında yer alan kalsiyum karbonat kristalleri yerlerinden koparak denge organının kanalları içine kaçar ve baş hareketleriyle vertigoya yol açarlar. Bu hastalığın sebepleri kesin bilinmemektedir. Ancak baş travması geçiren (çarpışmalı sporlar dâhil), taşıt tutması, migren baş ağrısı, meniyer gibi iç kulak tansiyonu olanlarda ve kemik erimesiyle beraber ileri yaşlarda daha sık olduğu bilinmektedir.” Sözlerini ekledi. 

VERTİGO KRİZİNDEKİ BİREY OLDUĞU YERDE KALMALI

Vertigo krizi nüksettiğinde bireylerin paniğe kapılmaması gerektiğini ifade eden Dr. Özkul; bir süre gözlerini kapatıp hareketsiz kalınması gerektiğinin altını çizdi. Prof Dr. Özkul, “Hareket etmek ve ani baş hareketleri, düşmeye sebep olacağından ve vertigoyu artıracağından yapılmamalıdır. Bu sırada bulantı çok rahatsız edici ise kusma olabilir. Vertigo iç kulak kaynaklı ise 1 dakika ile 1 saat içinde kendiliğinden geçebilir. Baş dönmesi geçtikten sonra bulantı azalsa da devam edebilir ancak hasta kendini daha iyi hisseder. Vertigoya iyi gelir diye bitkisel içecekler veya haplara başvurmayıp mümkünse bir hastanenin acil servisine gidilmelidir” sözleriyle vertigo atağı geçiren birey yapması gerektiklerini aktardı.

GÖZLERDE BULANIKLIK YA DA ÇİFT GÖRME YAŞANABİLİR

Ayakta kalamayacak kadar sert veya uzun süren atağı olan hastaların ambulans ile sevk edilmeleri gerektiğini aktaran Prof. Dr. Özkul, “İlk kez vertigo yaşayan kişi çoğu zaman beyninde bir şeyler olduğu korkusuyla acile koşar. Beyincik ya da beyin sapı hasarında uzun süreli vertigoyla birlikte görülen nörolojik belirtiler; bulanık veya çift görme, konuşma bozukluğu, ayakta duramama, kısmi felç gibi bulgulardır. Acil şartlarda bu durumdaki hastalara beyin MR’ı çekilerek hızla müdahale gerekir” sözlerini kullandı. 

VERTİGO ATAĞI KISA SÜRELİYSE NEDENİ KRİSTAL KAYMASIDIR

Kısa süreli vertigo ataklarının genellikle kristal kaymasına dayandığını söyleyen Dr. Özkul, “Acile en sık başvuru sebeplerinden biri vertigo hastalığıdır. Bu hastalık her ne kadar korkutucu ise de hayati tehlike arz etmez. Tanısı da tedavisi de baş manevraları ile yapılabilen yegane vertigo çeşididir. Kristal kaymasında manevralarla tedavi Robotik Manevra Sistemi (RMS) ile büyük başarı ile çoğu kez tek seansta yapılabilmektedir” diye konuştu. 

NASIL TEDAVİ EDİLİR

Tedavide öne çıkan bir yeni sistemden bahseden Dr. Özkul; sistemin adının Robotik Manevra Sistemi olduğunu aktardı. Bu kapsamda tedaviyle ilgili bilgilendirmede bulunan Dr. Özkul, “Bilgisayar kontrollü yapay zekâ destekli tam otomatik 3 eksende 360 derece dönebilen bir sandalyedir. 15-85 yaş arasında her hastaya uygulanabilir. Boyun fıtığı, omurga rahatsızlıkları yaşlı ve kilo fazlası olan hastalar için ideal tedavi aracıdır. Hasta önce sandalyeye emniyet kemerleri ile bağlanır. Başına göz hareketlerini kaydetmek için infrared kameralı (gece görüş) bir gözlük takılır (videofrenzel). Doktor kumanda ekranına geçerek hastanın önce tanı manevralarını yapar. Tanıda en önemli kısım doktorun vertigoya eşlik eden yegâne objektif bulgu olan nistagmus denilen ritmik sıçrayıcı göz hareketlerinin doğru analizidir. Bu sayede kristallerin başın her iki yanında yer alan 6 adet yarım daire kanalının hangisinin içinde olduğunu anlamak mümkün olur. Doğru tanıdan sonra robotun ekranından evrensel tedavi metotlarından biri ya da ikisini seçen doktor, bir tuşa basarak hastaya kristallerini düşüren manevrayı yaptırabilir. Tanı ve tedavi ile aynı seansta kontrol yarım saatte biter. Ortalama tek seansta yüzde 96 oranında hastalar tedavi olur ve yürüyerek evine yollanır. Hastalığın 1 yıl içinde yüzde 15 oranında tekrarlama riski vardır. Ancak hastalarımız ilaç kullanmadıkları gibi tedavinin robot sayesinde kolayca gerçekleşmesinden dolayı bu korkuyu yaşamazlar.” Sözlerini ekledi. 

Kaynak: İHA
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.