Ülkemizde yaklaşık 30 bin kişinin organ nakli için sırada beklediğini açıklayan Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, “Her yıl bu sayıya 4 bin kişi daha ilave olmaktadır. Organ bağışı sayılarının yetersizliğinden dolayı, organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Organ ihtiyacının karşılanabilmesi için bağışçı sayısının mutlaka artırılması gerekmekte. Bunu yapabilmek için tıbbi, eğitsel, sosyal ve dini açıdan etkinlikler yapılması gerekmektedir. Bu amaçla da Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Amasya ve Tokat ilde paneller, sempozyumlar, konferanslar, uzman hekim eğitimleri, organ nakil koordinatör eğitimleri ve sağlık çalışanları eğitimleri yapılmaktadır. Bu amaçla BKM’ye bağlı illerde belediyeler, karayolları, orman işletme müdürlükleri, emniyet müdürlüğü çalışanları, üniversitelerin fakülte ve yüksekokullarının çalışan ve öğrencileri, sağlık personelleri, milli eğitim müdürlükleri personelleri ve öğrencileri, YURTKUR personelleri, il kültür müdürlükleri personelleri, il müftülüklerinde düzenlenen eğitim programları, paneller, konferanslarda pek çok kişiye organ bağışı ve nakli konularında eğitim verildi. Bölgemizde zaman zaman düzenlenen fuarlarda, özel ve kamu hastanelerinde, alışveriş merkezlerinde halkın yoğun olduğu meydan ve caddelerde, üniversite fakülte ve yüksekokullarında, organ bağış stantları açıldı” diye konuştu.
Organ nakli konusundaTürkiye'nin şu anda ABD, İspanya, Almanya, Fransa, İtalya ile aynı standartta olduğunu ifade eden Kazak, “Başarı oranlarımız, karaciğer nakillerinde yüzde 93, böbrekte ise yüzde 99’dur. Özellikle canlıdan nakilde çok başarılıyız. Bu nedenle Türkiye, canlıdan organ nakilleri başarısında dünyaya örnek bir ülkedir. Ülkemizde bizim insanımız bir yakını için organını vermek gerekirse hiç çekinmiyor hemen bağışçı oluyor ve çok başarılı nakil ameliyatları yapılıyor. Ancak ülkemizde kadavradan bağış ise çok düşük ve bizim asıl amacımız kadavradan bağış sayılarımızı artırmak. Beyin ölümü tespitinden sonraki süreçte yapılması gereken faaliyetler için hızlı ve güçlü bir organizasyon gerekiyor ve bu konuda da Sağlık Bakanlığı’nın yapılanması çok güçlü. Kadavradan bağışı artırabilmek için yoğun bakım servislerinde beyin ölümü takip, tespit ve bildirimlerinin artması gerekmektedir. Bunun yapılabilmesi için yoğun bakım birimlerinde çalışan doktor ve hemşirelerin sorumluluğu çok daha fazla ve eğitim faaliyetlerimiz de bu gruplar için daha sık yapılmaktadır” dedi.
Kazak, son 2 yıllık çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:
“Bölgemizde 2014, 2015 ve 2016 senelerinde toplam 558 beyin ölümü, 123 donör ve bunlardan nakledilen organ sayısı 415 organ ve doku nakli gerçekleştirilmiştir. Bu kadar beyin ölümüne karşılık donör oranımız yüzde 22’dir. Sadece 2016 yılında 150 beyin ölümü gerçekleşmiş olup, bunlardan 36’sı donör olmuştur. Hem bağışçı sayılarımız hem de organ nakline dönüşen donör sayılarımız her yıl artmakta ve organ bekleyen hastalarımıza umut olmaya devam etmektedir. Başarılı nakil ameliyatları organ bağışını artırır. İnsanların organ bağışının işe yaradığını, nakledilen bir organla, başka bir insanın yaşadığını, yürüdüğünü ve tekrar sağlığına kavuştuğunu görmesi, bağış oranlarını ve güvenilirliği artırır. Ölümden kısa bir süre sonra organlar çürüyecek. Ziyan edilen, sadece organ değil hayat olacaktır. Organlarını bağışlamamış her sağlıklı insan, ölümü halinde 4 kişiyi daha götürüyor. Oysa ölen bir kişi, 4 kişiye hayat bırakarak bu dünyadan ayrılabilir. Bırakacağınız en güzel miras, hayatta iken yapacağınız organ bağışıdır. Kalbinizin sesi bir kişiye hayat verebilir.”
30 Bin Kişi Organ Bekliyor
30 Bin Kişi Organ Bekliyor
Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor
Samsun Haber
Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, ülkemizde yaklaşık 30 bin kişinin organ nakli beklediğini söyledi.