Samsun haber - Kimya Mühendisleri Odası Osman Nuri Pilgir, yaptığı basın açıklamasında şeker fabrikalarının özelleşmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şeker fabrikalarının insanlara büyük bir istihdam sağladığını söyleyen Başkan Pilgir, “Endüstriyel bir ürün olan şeker pancarı sanayi üretimine sağladığı kazanç yanında, kırsalda ve fabrikalarında çalışan yüzbinlerce insana da istihdam olanağı sağlayarak, ülkemizin kendi kendine yeterliliğine önemli bir katkı sağlamıştır. Türkiye'de şeker fabrikaları sadece şeker üretmez. Çevrelerinde kooperatifler örgütlenir, Pancarın küspesi yem olur ve hayvancılık gelişir. Cumhuriyet, o fabrikalardan yola çıkarak tarımdan, kooperatife, hayvancılıktan bankacılığa kadar bir sistem kurmuştur” diye ifade etti.
“Her şey piyasanın insafına terk edildi”
Türkiye’de pancardan şeker üretiminin her geçen gün geriye gitmesinin sebebiyle ilgili konuşan Pilgir, “2002 yılından itibaren Türkiye, Cargill firmasının nişasta bazlı şekeri ve kaçak şekerin işgaline uğradı. Ve yine 2002 tarihi itibariyle Türkiye‘de stratejik öneme sahip birçok kamu kuruluşu yok pahasına satılarak özelleştirdi. Çıkartılan yasa ve yönetmeliklerle tarım ve sanayideki kamu işletmeleri adeta yok edildi. Son olarak 23.12.2017 tarihinde OHAL kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan 696 sayılı KHK ile Şeker Kurumu kapatılarak her şey piyasanın insafına terk edildi” diye konuştu.
“Yeni bir pazar yaratılacaktır”
Özelleştirilmeden vaz geçilmezse binlerce çiftçinin işsiz kalacağını belirten Pilgir, “Özelleştirilecek 14 fabrikanın 125 bin 402 hektarlık ekim alanında 47 bin 758 çiftçi tarafından üretilen 7 milyon 6 bin 100 ton şeker pancarının işlenmesi sonucunda 946 bin 758 ton şeker, 322 bin 370 ton melas ile 2 milyon 74 bin 129 ton yaş küspe üretiliyor. Özelleştirilmeden vaz geçilmezse yaklaşık 50.000 çiftçi mağdur olurken, 5 bin emekçi işsiz kalacak, nişasta bazlı şeker üreticisi uluslararası firmalara 1 milyon tonluk yeni bir pazar yaratılacaktır” şeklinde konuştu.
“Temel bir maddedir”
Şekerin tüm gıda sektöründe kullanılan temel bir madde olduğunu söyleyen Pilgir, Şeker stratejik bir üründür. Doğrudan veya dolaylı olarak neredeyse tüm gıda sektörlerinde kullanılan temel bir maddedir. Şekeri sermaye eline ve serbest piyasa ekonomisine bırakmak tek kelime ile ihanettir. Bir kez daha ülkemiz sanayisi ve tarımı kaybederken, kazanan bir kısım sermayedar ve ülkemizin en verimli tarım arazilerine hukuka aykırı olarak çalıştıkları fabrikalarda şekere alternatif Nişasta bazlı şeker üretimi artarken kotası artmış bundan sonra daha da artacaktır. Dekar şekerpancarı ekili alan 3 dekar ormanın ortama sağladığı oksijeni sağlar. Şeker pancarı oksijendir, Çevre dostudur yani Hayattır. Şekerpancarı İştir, istihdamdır. Şeker fabrikaları yerli ve millidir. Halkın malıdır. Özelleştirilemez” dedi.
Müberra TAŞÇI