Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Amazon kadınları Samsun'da yaşadı mı?

Samsun Haber

Amazon kadınlarının Thermedon (Terme çayı) kıyısında kurmuş oldukları Themiskyra kentinde yaşadıkları efsanesi turistlerin ilgisini çekiyor.

Samsun haber - Bazı tarihçilerin amazon kadınların Samsun'da yaşadığını öne sürüyor. Thermedon (Terme çayı) kıyısında kurmuş oldukları Themiskyra kentinde yaşadıkları hatta bu bölgenin başkentleri olduğu efsanesi avrupada hızla kulaktan kulağa yayılıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi'de Batı Park'a Amazon Köyü ve Müzesini yaparak turistlerin yoğun ilgisini çekti. Samsun'a gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk ziyaret ettikleri yerlerden birisi Amazon Köyü oluyor.

SAVAŞÇI KADINLAR

Amazon Köyü sorumlusu Arzu Kaplan, bu savaşçı kadınların bilinmeyen yönlerini anlattı. Kaplan, "Her ne kadar milattan önce bin yılı aşkın bir tarih olmasına ve buluntu noktasında zorlanıyor olmamıza rağmen, batılı kaynaklar bize gösteriyor ki Amazonlar Terme çayı kenarında yaşamış ve o bölgede uzun süre hüküm sürmüşlerdir. Milattan önce 1200 yıllarına dayanan tarihleri uzak bir tarih olmasının yanında ilginç ayrıntılarla, yaşam felsefeleriyle doludur. Amazonların asıl yerleri Orta Asya’dır. Soy olarak da Türk’türler. İskitlerin kadınları olarak bilinirler. Amazonlar sadece kadın savaşçı bir topluluktur" dedi.

AYİN YAPARAK ÇİFT BULUYORLAR

Yılda bir kez ayin ile çift bulduklarını belirten Kaplan, "Bunun dışında erkek ile farklı bir birliktelik gibi unsurlar yoktur. Bu bahsi geçen birliktelikte eğer ki çocuk erkek olursa ya babalarına verirler ya da sakatlayarak köle olarak kullanmışlardır. Amazonlar tarihe savaşçı sıfatıyla geçmişlerdir. Dönemin tüm savaş aletlerini inanılmaz bir başarıyla kullanmış, bir sürü erkek ordu ile karşı karşıya savaşmışlardır. İyi ok atabilmek ergen kızların göğüslerini kızgın taş bağlayarak önlemişler ya da dağlayarak yakmışlardır. Bu coğrafyada ise Yunanlılarla savaşmışlardır” şeklinde konuştu.

YUNAN KAYNAKLARI GÖSTERİYOR

Yunan kaynaklarının amazonlarla ilgili Avrupa ve bu bölgeyi işaret ettiğini söyleyen Kaplan, "Amazonların ilginç yaşam felsefeleri çeşitli kaynaklarda çarpıcı olarak tekrarlanmıştır. Günlük yaşamlarında erkekleri yanlarında işçi ve uşak olarak bulundurdukları, nesillerini devam ettirebilmek için savaşlarda esir aldıkları erkeklerle beraber oldukları ve sonrada onları öldürdükleri rivayet edilmektedir. Törelerinde bir erkekle beraber olabilmeleri için en az üç erkeği öldürmüş olmaları ve bu ilişkilerden doğan erkek çocukları sakatladıkları, öldürdükleri ya da babalarına verdikleri, kız çocukların ise at sütü ve kudret helvası ile besledikleri ve güçlü yetiştirdikleri bilinmektedir. Dünya'nın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı ile ilişkili oldukları ve tapınağı Amazonların yaptıkları ya da orada rahibelik yaptıkları, tapınağı adak olarak kestikleri göğüsleri ile süsledikleri efsanelerde anlatılmaktadır" diye konuştu.

TARİHE KONU OLDULAR

Amazonların frigya başlıkları giydiğini söyleyen Kaplan, "Amazonların Yunan güzel sanatlarında yer alan figürlerinde sağ omuzlarından aşağı doğru indirip, kalça üzerinden bir şeritle bağladıkları hafif bir gömlek giydikleri, başlarına yunan miğferi taktıkları, kol, bacak ve ayaklarını çıplak bıraktıkları görülmektedir. Asyalılar gibi giyindiklerinde ise vücutlarını boyunlarına kadar sıkı sıkıya örtüp, bacaklarına ise bir çeşit mayo giydikleri, başlarına ise Frigya başlığı giydikleri ifade edilmektedir. Amazonlar atların üzerinde semer yerine sadece bir örtü örtmekteydiler. Atın üzerinde çok güzel ok atıp, mızrak fırlatırlardı. Tarihin ilginç ve çekici savaşçı kadınları olan Amazonlar tarih boyunca güzel sanatlara konu olmuştur. Tüm bu ayrıntıların ve tarif edilen figürlerin doğrultusunda kurulan Amazon Köyü bu tip ilginç ayrıntıları da barındırdığından ziyaretçilerimizin ilgi odağı oldu. Müzemizi yılda yaklaşık yerli ve yabancı olmak üzere 200 bin kişi ziyaret etmektedir" şeklinde sözlerini tamamladı.


Gazete Gerçek / Serhat Türk

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.