Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Bafra'da fabrika sahipleri dert yandı

Samsun Haber

Samsun'un Bafra ilçesinde pirinç işi yapan fabrika sahipleri dert yandı.

Samsun haber - Samsun'un Bafra ilçesinde Çeltik Komisyonu toplantı yaptı. Pirinç fabrikası sahipleri Bafra Ovası’nda ekimi yapılan çeltiğin çeşitliliğinin azaltılarak kalitenin yükseltilmesi çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

BAFRA PİRİNCİ MARKA OLMUŞTU

Çeltik fabrikası sahibi İbrahim Yerebakan yaptığı açıklamada, “Çeltik çeşitliliğinin çok olması hem bizi mağdur ediyor hem de üreticiyi. Gönderdiğimiz pirinçler geri geliyor. Çeşitlilik çok olduğu zaman üreticiler zarar görüyor. O zarar görünce Bafra zarar görüyor. Bafra pirinci doğuda marka olmuştu. Ama şimdi Bafra pirincini almıyorlar. Bu kime zarar? Bize zarar. Karpuzda olduğu gibi diğer sebzelerimizde olduğu gibi bu çeltik Bafra’nın can suyu, olmazsa olmazı” dedi.

ÇEŞİTLİLİK SAYISI BÖYLE DÜŞER

Fabrika sahibi Kamal Namlı ise “Bafra pirinci Anzer balı, bu topraklara Allah’ın ihsanı. Fakat çeşitlilik Bafra pirincini öldürüyor. Bu konuda bir şeyler yapılması lazım. Burada fabrikacı arkadaşlar belirlenen pirincin dışında pirinç alınmalarını yapmazlarsa çeşitlilik sayısı düşer ve gerçek Bafra pirinci ortaya çıkar” diye konuştu.

BU ÜRETİCİ BEDEL ÖDEYECEK

"Bafra Ovası’nda 120 bin dönüme yakın çeltik ekimi yapılıyor" Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosurner, “Bu sene daha da fazla olabilir. Bu yıl önlemlerimizi alalım ve 2016 yılını yaşamayalım. 12 kalem çeltik Bafra’yı kaldırmaz. Bafra’da bir üreticinin zararı bütün esnafı bağlar. Bu 12 kalemi kaça düşürebiliriz? 2018 yılında bu üretici bedel ödeyecek. Ekim alanı fazla. Bu kadar çeşitliliği harman yapma şansınız yok. 6 bin liraya tohum alacak, 500 liraya da dönümünü kiralamış. Bu adam batar. Burada vatandaşı mağdur etmemek için 5 kalem mi 6 kalem mi bunun üzerinde duralım. Bunu tavsiye edelim” ifadelerini kullandı.

12 ÇEŞİDİN ÜZERİNDE EKİM YAPILIYOR


Üreticilerin sorunlarını dinleyen Kaymakam Türkel, "Çeltik çeşitliliğinin ovada çoğalmasıyla birlikte hemen hemen 12 çeşidin üstünde çeltik ekimi yapılıyor. Bizim doğal olarak müdahale etmemiz mümkün değil, serbest ticarette var. Ama bizim tavsiyemiz Bafra’nın pirinç kalitesini korumak, damak tadını muhafaza etmek. Çok çeşitli pirinç aynı tencerede kaynarsa su çekme oranı, kiminin tane büyüklüğü, şekli şemali, en önemlisi lezzet farkını ortaya koyması. Her ürün ayrı ayrı poşetlense bir mahsuru yok. Fabrikaların bunları ayrı ayrı depolama imkanları kısıtlı. Bu çeşitliğin düşürülmesi için bizlerin tavsiyesi olabilir. Pirinç çeşitliliğine göre ayrılmıyor. Alınan pirinçler karıştırılıyor, bu da kaliteyi düşürüyor. Terme’de ekilen pirinç 10 bin dönüm, Tosya’da 5 bin dönüm, Osmancık’ta 7 bin dönüm. Bunların hepsini toplasanız Bafra’nın 10’da birine tekabül ediyor. Biz hala Bafra pirincini tanıtamamışız” dedi.

Toplantıya ayrıca İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dursun, Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) Müdürü Mustafa İspirli, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Göksel Başar ve Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.