Samsun Haber – Sevgi Cafe’de düzenlenen bilgilendirme toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanvekili Turan Çakır, AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Soğuk, Genel Sekreter Yardımcıları Zennube Albayrak ve Mustafa Yurt ile çok sayıda basın mensubu katıldı.
Samsun’daki görsel kirlilikle nasıl mücadele edilmesi gerektiği hakkında bilgi veren Başkan Yılmaz, “Gelecekte tüm şehirlerin ortak sorunu kent estetiği olacak. Samsun gelişen ve büyüyen bir şehir. Şehrimizin birçok noktasında kent estetiğini bozacak yapı ve yapılaşmalar mevcut. Bu sorunla topyekun mücadele etmemiz gerekiyor. Büyükşehin hiçbir yapılaşmanın artık barındırılmaması gerekiyor. Herkes kendi bölgesinin bakım ve onarımını yapmalı ve temiz tutmalı” dedi.
Evlerin balkonuna çamaşır asılan evlere tepki gösteren Başkan Yılmaz, “Bunları inadına yapıyorlar geliyor bana. Bizim en cahil köyümüze gidin, böyle yapanlar köyle eleştirilir. ‘utanmıyor musun?’ derler. Çamaşırı balkona asıyor diye tenkit ederler. Bu ne biçim iştir. Bunları batılı ülkelerde görüyor muyuz? Biz Müslüman değil miyiz? İnsanın iç çamaşırları mahremiyeti değil mi? Anayolun üzerindeki evlerde de çamaşır asılıyor. Bu yoldan günde 35 bin 40 bin araç geçiyor. Buradan kalkan tozlar bu çamaşırlara yapışır. Bunlar buraya nasıl çamaşır asıyorlar anlamadım” diye konuştu.
Tekkeköy ilçesindeki yol kenarında bulunan bir tesisin üzerine kaya parçaları düşmesi sonucu kullanılmaz hale gelen tesislerin mahkeme sonucu 10 milyon TL tazminat ödemek zorunda kaldıklarını ifade eden Başkan Yılmaz, “Bizim belediye başkanları altlarında audi arabalarlar, Mercedes arabalarla geziyorlar ama bunları görmüyorlar. Ankara yolunda havalimanı güzergahında Derbent’ten başlayıp, Tekkeköy’ün Selyeri ırmağına kadar sağda ve soldaki binaların yüzde 50’si ruhsatsız, imarsız, plansızdır. Bunların hepsini veren, göz yuman belediyedir. Bunların kim olduklarını biliyorsunuz. Soğancıların taş düşüp de yıkılan binası için zamanında Kutlukent Belediyesi bunun ruhsatını falan her şeyini vermiş. Bunlara ruhsatı verirken para almadıklarını söylemem mümkün değil. Ceplerine almamışlardır ama belediyeye muhakkak almışlardır. Kutlukent Belediyesi kapandıktan sonra Soğancıların tesislerinde oradaki binasına sel anında yukarıdan bir taş yuvarlanmış ve bina zarar görmüş. Daha sonra adamlar Kutlukent Belediyesi’ni mahkemeye verdiler. Adamlar zamanında para verip aldıkları ruhsata ‘sen bizi mağdur ettin’ dediler ve mahkemede bunları haklı gördü. Kiraları, mağdur oldukları süre toplamı mahkeme Tekkeköy Belediyesi’ne ve bize 5’er milyon TL para cezası kesti. Bizde itiraz ediyoruz. Tekkeköy Belediyesi 5 milyonu nereden bulup da ödeyecek. Bu parayı alanlar da bizim hakkımız diye çatır çatır yiyecekler. Aynı olay Lovelet AVM için de geçerli. DSİ çok uyardı. Oranın dere yatağı olduğunu. Canik’teki sel gece değil de gündüz insanların AVM’de oldukları zamanda olsaydı yüzlerce insanın cesedini denizden çıkarırdık. Lovelet’teki sigorta şirketleri çatır çatır bizden para istiyorlar” şeklinde konuştu.
Gökhan İçkilli