Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kurtuluş Mücadelesi’nin sembol isimlerinden Sefer Bey'in Sıralı Mahallesi'nde bulunan tarihi evini ziyaret etti.
Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan Amasya'ya gidişinde kullandığı 98 kilometrelik 'Kurtuluş Yolu', 99 yıl sonra Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın tarihçilerle birlikte başlattığı proje ile tekrar ortaya çıkarılmıştı. Başkan Yılmaz, tarihin yeniden canlanacağı Kurtuluş Yolu çalışmalarını inceledi.
ESKİ YAPILAR RESTORE EDİLECEK
Başkan Yılmaz, eski yapıları restore ederek, güzergaha kağnı arabaları ve o dönemde olan kaybolmuş bir çok tarihi yapıyı yeniden yerleştirdiklerini belirterek, "Daha önce bu güzergaha yol gösterici çanlar yerleştirmiştik. Bu çanlar fırtına, sis ve tipi sebebiyle güzergâhını kaybetme riski olan yaya ve taşıtlara o zamanlar güzergâh göstermek amacıyla Karayolları ekipleri tarafından sesli uyarıcı yol gösterici olarak kullanılmaktaydı. Güzergah üzerinde namazgahlar olacak. Proje çerçevesinde tarihi köprüler, çeşmeler, hanlar, ambarların da restore edildi. Tarihi dokuyu yansıtmak için o dönemlerden kalan tüm eserleri ve objeleri toplayarak Kurtuluş Yolu'na kazandırma çabalarımız sürüyor. O dönemin sembol isimlerinden Sefer Bey'in Kavak İlçesi Sıralı Mahallesi'nde bulunan tarihi evini de bugün yakınlarıyla beraber ziyaret ederek burada ne gibi bir çalışma yapabilirizi istişare ettik" dedi.
KURTULUŞ YOLU İLE TARİH YENİDEN CANLANACAK
Projenin 19 Mayıs 1919 gününe bitirileceğini dile getiren Yılmaz, "Proje tamamlandığında insanlarımız, Atatürk’ün bilinmeyen bu meşakkatli ilk yolculuğuna çıkarak, milli kurtuluş ruhunu yüreklerinde yeniden hissedecek. Bu güzergaha girdiklerinde hiç sıkılmadan, belirli noktalarda ihtiyaçlarını karşılayarak, Mustafa Kemal’in yolunu ve izini takip edecek, bu nostalji içinde bilgilenip 1919 Mayıs’ını yeniden yaşayacak. Kısacası Kurtuluş Yolu, turizm amaçlı içi dolu dolu tarihi bir yol ve Açık Hava Müzesi olarak tarihe ışık tutacak" ifadelerini kullandı.
DERDİMİZ SAMSUN'A VE MİLLETE HİZMET
Kurtuluş Yolu ile 1919 günlerini canlandıracaklarını söyleyen Yılmaz, "Samsun kimliğinin en önemli referansı olan 19 Mayıs 1919 ve Kurtuluş Mücadelesi’nin meşale şehri olarak bu kimliği ön plana çıkartmak en önemli hedeflerimizden birisi. Birileri boş konuşmalarla gündem yaratmaya çalışsa da bizim tek derdimiz Samsun ve Samsun halkına hizmettir. Kimileri boş işlerle uğraşıp algı operasyonu için çalışır biz ise Samsun için çalışıyoruz. Bu uğurda ömrümce de hizmet etmeyi ve çalışmayı sürdüreceğim" dedi.
Başkan Yılmaz'a Kurtuluş Yolu ziyareti sırasında Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, Samsun Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürü Menderes Alan, Samsun Büyükşehir Belediyesi Tasarım ve Grafik Şube Müdürü Şevki Başyurt eşlik etti.