Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda konuşan İyi Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Gülsan Sanayi Sitesinden Toybelen’e taşınacak olan dükkan fiyatlarının çok yüksek olduğunu, esnafın açıklanan fiyatlarla dükkan alma şansı olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Samsun’da bundan elli, altmış sene önce kurulan, o yıllarda konum olarak uygun olan fakat şimdi şehrin merkezinde kalan Gülsan sanayi sitesi var. Şimdi şehrin içinde kaldığı için devlet Gülsan Sanayi Sitesinin Toybelen’e nakledilmesini uygun görüyor. Buna kimsenin itirazı yok. Ama şimdi, esnafların orada bir ticaretleri var; burayla ilgili, devletin kamulaştırırken bir değer tespiti var. Şehrin göbeğindeki metrekare birim fiyatı ile henüz rüşdünü ispat etmemiş Toybelen’deki fiyatlar arasında ciddi fark var. Şehrin merkezinde olan bir dükkânın metrekare fiyatının, daha yeni bir yerde açılacak alanda fiyatının altında olması kabul edilemez.
ARSA, YATIRIMCI İÇİN MALİYET UNSURU OLMAMALI
Birincisi, Gülsan esnafı da ayağa kalktı ve böyle bir şeyi kesinlikle kabul etmediklerini söylüyorlar. İki, ödemelerle ilgili beş yıl vade yapalım deniliyor ama esnaf açıklanan faiz oranını ödemesinin mümkün olmadığını belirtiyor. Üçüncüsü ise, esnaf ‘En az on yıl vade yapın ki bir ödeme kabiliyetimiz olsun.’ diyor.
Bizim İYİ Parti olarak olaya bakış açımız da şu: Kesinlikle, arsa, yatırımcı için bir maliyet unsuru olmamalı. Eğer yatırımcı bir yere yatırım yapmak istiyorsa, gerekirse devlet bunu tahsis etsin. Yani yatırımcı arsaya bir bedel ödeyerek bu yatırımda bir artı değer olmasın, yatırımcıya bu arsaları biz ücretsiz tahsis edelim, çünkü dünyanın her yerinde böyle.
Bugün bizim gerçek manada yatırıma ihtiyacımız var, yatırımcının bir başka ülkede nasıl önü açılıyorsa Türkiye'de de önünün açılması gerekiyor.
Gülsan esnafının bu fiyata dükkan alma şansı yok
Gülsan’da bir an önce bu kanayan yaraya bizim bir çözüm bulmamız lazım. TOKİ ihalesini yaptı, bu dükkânları yapacak ama bu fiyatla Gülsan esnafının bu dükkânları alma şansı yok. Esnaf almazsa başkasına satılacağı söyleniyor hâlbuki bizim derdimiz, oradaki esnafı kendi şartları içerisinde yeni açılan sanayi bölgesine kavuşturmak.
Esnafın bir talebi daha var, o da şu şekilde: ‘Sanayi dükkanları talepler doğrultusunda yapılmalı. Yani bugün, galeri için dükkanın hesabı farklıdır, mobilyacı için farklıdır, tesisatçı için farklıdır, kaportacı için farklıdır. Her işin kendi nevi şahsına münhasır metrekareleri vardır. Bunları da dikkate alarak yapın.’
Burada üç beş tane değil bin 500, bin 600 esnafımız var. Samsun için bu oldukça önemli. Ben hem Belediye Başkanımızın hem TOKİ Başkanımızın hem Sanayi Bakanımızın bu işe bir el atacağını ümit ediyorum. Ümit ediyorum ki bu sorunlar çözülür, bu ülkenin üretimine Samsun'un da katkısı olur.”