Yaşar, sık sık meclis gündemine taşıdığı esnaf ve sanatkarların durumunun her geçen gün daha kötüye gittiğini bir kez daha anlatmak için verilen önerge üzerine konuştu.
"Ne kadar farkındasınız bilmiyorum; ama esnaf dediğimiz ekonominin hele ki istihdamın bel kemiğidir. Yanlarında çalıştırdıkları 3 kişi 5 kişi ile istihdama sağladıkları katkı küçümsenmeyecek kadar önemli hatta çok ciddi bir katkıdır" diyen Yaşar, "Aynı ülkede yaşıyor aynı sorunlarla mücadele etmeye çalıştığımız düşünüyorum. Bu söylediklerim sadece benim bildiklerim değil herhalde" diyerek gerekli duyarlılığın gösterilmediğini ifade ederek konuşmasını destekleyen verileri şöyle sıraladı:
"İSTİHDAMIN YÜZDE 60'I ESNAFTA"
"Esnaflar, sanatkârlar, küçük ve orta boy işletmeler ekonomik yapı içinde ticaretin temel unsurlarından biridir. Bu işletmeler ülkemizdeki toplam işletmelerden yüzde 98’lik, toplam istihdam içinden yaklaşık yüzde 60’lık, toplam üretim içinden yüzde 37’lik, toplam yatırım içerisinde de yüzde 26’lık bir paya sahiptir.
"500 BİN İŞ YERİ BU SÜREÇTE KEPENK KAPATTI"
Corona salgını döneminde çok sayıda mahalle ve sokakta dükkân ve iş yerleri kapanmıştır; üretim, istihdam ve ticaret durma noktasına gelmiştir. Bu süreçte sadece esnaf ve sanatkâr kesiminden 500 bin iş yeri mücbir sebeplerden dolayı kepenk kapatmıştır. Bu iş yerlerinde çalışan çıraklar, kalfalar aynı, esnaflarımız gibi, işsizler ordusuna katılmıştır.
"KİRALARINI ÖDEYEMİYOR DURUMDALAR"
Bu dönemde kurulan şirketlerin sayısında da yüzde 66 oranında bir azalma olmuştur. Sadece 2019 yılında 114.977 esnaf iflas ederek kepenk kapatmıştır; bu süreçte kendi göbeğini kendisi kesmiş, kendi yağıyla kendisi kavrulmaya çalışmıştır. Bu süreçte borçlar artmış, kiralar ödenemez hâle gelmiştir.
"ESNAFIMIZ NE Mİ DİYOR!"
Diyorlar ki: Bakın, üç ay süreyle sigorta borçlarımız, vergi borçlarımız, BAĞ-KUR borçlarımız ötelendi. Nereye geldi? Ekim ayına geldi. Ekim ayına geldiği andan itibaren 2 vergiyi, 2 SSK primini beraber ödeme şansımız yok. "Bunu yapılandıralım; vergi borcumuzu, SSK borcumuzu, BAĞ-KUR primlerimizi yapılandıralım" diyorlar.
Geçtiğimiz hafta Kahveciler Odası Başkan İsa Bey, grup salonumuzda misafirimizdi. Ne diyor biliyor musunuz? "Üç aydır kirayı ödeyemiyoruz, hiç olmazsa birini devlet ödesin, birini biz ödeyelim, birini de ev sahipleri ödesin. Bununla ilgili bir çalışma yapın" diyor.
"ÇOK MU ŞEY İSTİYORLAR!
"Yani şu an Hükûmetin her türlü çareyi bulduğu bir dönemde çok mu şey istiyorlar?" diyerek konunun üzerinde yeterli duyarlılığın gösterilmediğine tepki gösteren Yaşar, "Bunun yapılandırılması bu kadar zor mu? Buradan sizlere sesleniyorum, bugün bunlar devlete yük olmadığı gibi 1 kişiye bile iş verdiklerini sayarsanız, bunların sayısı 3 milyonun üzerinde, 3 milyon kişiye iş veriyorlar demektir. Aile 2 kişiden oluşsa 6 milyon demektir. Dolayısıyla, bunlara, en azından kira konusunda olsun, elektrik, su, doğalgaz konusunda olsun katkı sağlamamız lazım" dedi.