Biyolojik çeşitlilik çalışmasına başlanmış olduğunu belirten Prof. Dr. Nazmi Polat, ileride okolojik zincirde problem yaşanması halinde hazırlıklı olabilmek için biyolojik çeşitliliğin belirlenmesi çok büyük önem taşımakta olduğunu belirtti.
‘’GEÇ KALINMIŞ BİR PROJE’’
Biyolojik çeşitlilikte belirlemelerin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Nazmi Polat, "Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Türkiye genelinde neredeyse bütün illerde biyolojik çeşitlilik belirlemesi noktasında ciddi bir adım atıldı. Bu konu genelinde Türkiye’nin illerinde yapılmış olan biyolojik çeşitlilik çalışmasını, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ilgili internet sitelerine yüklediler. Şimdi ise benzer çalışmaların yapılmadığı iller için başlatıldı. Biyolojik çeşitlilik çalışması bizler için çok önemli. Çünkü ekolojik dengedeki aksaklık yada bozuklukların nereden kaynaklı olduğunu doğru bir şekilde tespit edebilmek için ilk etapta biyolojik çeşitliliği oluşturmuş olan unsurların kaydını bir bütün olarak ortaya çıkarmak gerekir ki ekolojik zincirde halkalar belirlenebilsin. Fakat bu halkaları doğru belirlerseniz gelecekte bir aksaklığın hem tespitini yapmış olursunuz hem de tedavisini doğru yaparsınız. Bir bölgede biyolojik çeşitliliğin unsurlarını bilirseniz; ekolojik dengede oluşan hasarın nerden gelmiş olduğunu, neyin eksik neyin yok olduğunu ve ne gibi tedbirlerin alınması gerektiğini bilirsiniz ve buna her zaman hazırlıklı olursunuz. Envanter çalışmaları biyolojik farklılığın sürdürebilirliği için çok büyük önem taşır. Bu çalışma geç kalınmış bir çalışma olsa bile muhakkak bitirilmesi gereken bir projedir. Türkiye’nin tamamıyla bu çalışmaları bütün detayları ile ortaya koyarsak gelecekteki sorunların çözümü için çok önemli bir mesafe almış olacağız” dedi.
‘’ORDU’DA ÇALIŞMA YAPACAĞIZ’’
Samsun ile Sinop’un biyolojik çeşitlilik çalışmasında görev almış olan Prof. Dr. Nazmi Polat, "Bu çalışmaların geçen sene bütün aşamaları tamamlandı. Şimdi de çalışmaların yapılmadığı iller için işe koyulduk. Bu çalışma genelinde Amasya’nın biyolojik çeşitliliğinin belirlenmesi amacı ile bir ekip oluşturuldu. Ekibin içerisinde balık çeşitliliğiyle ilgili tüm bilgiler ve envanter çalışmalarını tamamlayabilmek amacı ile ben görev aldım. Bu amaçla Amasya’nın bütün gölleri, göletleri ve ırmaklarındaki balıkların çeşitliliğini örnekleme yapmak için çalışmamı bitirmeye uğraşıyorum. Yeşilırmak ile Ziyaret Göleti çevresinde örnekleme çalışmaları yaptık. Buradan yakalamış olduğumuz balık türlerini, diğer sular ile değerlendirip bakanlığa bildireceğiz. Yakın zamanda da Ordu’nun biyolojik çeşitliliği belirlenecektir" diye konuştu.