Samsun haber - Samsun'un Çarşamba ilçesinde 10 yıl önce Türkiye'nin şeftali ihtiyacının yüzde 10'u karşılanıyordu. Daha sonra ağaçların yaşlanması sonucu verimleri düşerek uyum sağlamakta güçlük çekti. Firmaların 20 bin adetten daha az miktarda fidan vermemesi nedeniyle de çiftçiler son çare Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne başvurdu.
Samsun Büyükşehir Belediye Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, yaptığı araştırma ve inceleme sonucu Yalova’dan 25 bin adet ‘Chef 677’ fidanı satın aldı. Aşılanan fidanlar şeftali üreticilerine dağıtılarak Köseli, Yukarı Dikencik, Aşağı Dikencik, Durakbaşı, Hacılıçay’daki 3 bin 500 dekarlık arazilere dikildi.
Şeftali üreticileri ilk meyvelerini toplamaya başladı. Yüksek verim elde eden çiftçiler Yukarı Dikencik Mahallesi’nde tarla günü organizasyonu yaptı. Etkinliğe ise Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nail Kırmacı, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Çarşamba İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ile Şeftali Üreticileri Birliği üyeleri katıldı.
150 BİN TL HARCANDI
Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, tarla günü etkinliği kapsamında 20 bin anaç dağıtımı daha yaptı. Daire Başkanlığı bu zamana kadar 150 bin TL'lik fidan desteği sağladı.
Şeftali bahçelerinde incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, "Getirtip dağıttığımız fidanlar şuan aşılanmış durumda. Dağıttığımız anaçlar da aşılanacak, ekim başı kasım sonu itibariyle toprakla buluşacak. Toplamda 50 bin kaliteli şeftali fidanını, dikmiş olacağız. Çarşamba’da şeftali anacı varlığının devamını sağlayarak çiftçilerimizin gelir seviyesini artırmayı hedefliyoruz" dedi.
KAZANÇ ARTACAK
Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne desteklerinden dolayı teşekkür eden Üretici İlyas Sezgin ise, "Ovamızda şeftali üretimi giderek tükeniyordu. Anaç fidan bulamıyor ve alamıyorduk. Çünkü firmalar büyük siparişlerle çalışıyorlar. Yani biz bin tane talep ettiğimizde yüzümüze dahi bakmıyorlardı. ‘Büyük işlerle uğraşıyoruz’ diyerek fidanı vermiyorlar veya çok zor temin ediyorduk. Dolayısıyla başarılı olamıyorduk. Eskisi gibi ağaç yetiştiremiyoruz. Masrafları ağır oluyor. Klasik anaçlar büyümüyordu. Dolayısıyla verim düşüktü. Destek için başvurmaktan başka çaremiz kalmamıştı. Şimdi ise Büyükşehir Belediyemiz sayesinde muhatap bulabiliyor ve istediğimizi alabiliyoruz. Bize ön ayak olup tarımın gelişmesine katkı sundular. Geçen yıl aşılanmış bin tane aldım. Bu fidanları getirdiğimizde çok dirençli olduklarını, hızlı yetiştiğini gördük. Şimdi kazancımız artacak. Kapalı sistem bahçelerimizi kurduk. İlk verimimizi de aldık. Artık ovamızda hem kalite hem de verim daha güzel olacak. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.