Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Çorum’dan Ladik’e 6 buçuk milyon Euroluk yatırım

Samsun Haber

Çorum Belediyesi tarafından elektrik üretmek için Ladik ilçesine kurulan 6 buçuk milyon Euroluk, Rüzgar Enerji Santrali enerji üretmeye başladı.

Samsun haber - Çorum Belediyesi tarafından kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, Samsun’un Ladik ilçesine 2016 yılında Rüzgar Enerji Santrali kurmaya başladı. 6 milyon 592 bin Euroluk yatırım tamamlanırken santral enerji üretmeye başladı.


Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül de Ladik ilçesinde yer alan Rüzgar Enerji Santraline giderek incelemelerde bulundu.

LADİK İLÇESİNE KURULDU

Çorum Belediyesi olarak tükettikleri enerjiyi karşılamak için Rüzgar Enerji Santrali kurduklarını belirten Başkan Gül, “Türkiye’nin 2023 yılındaki rüzgâr enerjisinden elde ettiği enerjiyi 20 bin MegaWatt’lık bir kapasiteye yükseltmek gibi bir hedefi var. Biz de Belediye olarak bu hedefe katkı sağlamış olacağız. Türkiye’de elektrik – enerji üretiminde rüzgâr enerjisinin payı düşük. Belediyemizin bu yatırımıyla birlikte bu seviyenin artırılmasına az da olsa katkı sağlayacağız. Rüzgâr Türbini kurulması için sürekli sürekli rüzgârların olması gerekiyor. Biz de bölgemizdeki Rüzgâr Türbini kurabileceğimiz alanları araştırdık. Şehrimize en yakın neresi olabilir ve sağlıklı bir enerji üretimi yapabiliriz diye belirlenen alanları inceledik. Samsun, Ladik İlçesi Budakdere Köyü Mevkiinin Rüzgâr potansiyelinin enerji üretimine uygun olduğunu belirledik. Belirlenen bölgedeki ilgili rüzgar verilerini Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünden (REPA il bazlı rüzgar enerji potansiyeli atlası) aldık” dedi.

BAKIMLARI 12 YIL DEVAM EDECEK

Santralin kurulduğu alan olan Budakdere Köyü’ndeki 65 dönümlük tarlayı Belediye meclisi kararı doğrultusunda satın aldıklarına da değinen Başkan Gül, “Rüzgâr verilerinin analizi yapıldıktan sonra Lisanssız Elektrik üretimi için gerekli kanun kapsamında YEDAŞ (Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş)’a Çorum Belediyesi adına 4 adet rüzgâr türbini kurmak için bağlantı izni için başvurumuzu yaptık. Yapılan başvuru sonucu ön değerlendirme ve teknik değerlendirmelerden geçerek bağlantı başvurusu iznini aldık. Nihai Proje ve kurumlar arası gerekli resmi prosedürlerin tamamladıktan sonra YEDAŞ ile bağlantı sözleşmesini de imzaladık. Sözleşmeden sonra iletim hatlarını ve rüzgâr türbinlerini sahaya yerleştirip 4 adet rüzgâr türbini ile elektrik üretimi yapmaya başlamak için ihale gerçekleştirdik. Enerji üretimi için gerçekleştireceğimiz ihale için meclis kararlarımızı aldık. 2016 yılında ihalemizi gerçekleştirdik. 3 adet firma 3 farklı türbin modeli ile teklif verdi. Maliyeti de göz önünde bulundurularak en faydalı türbin modeli ve en uygun firma seçildi. İhaleyi alan firma 2016 yılı son çeyreğinde sözleşme imzalayarak çalışmalara başladı. İhaleyi alan yüklenici firma türbinlerin yapımı ve 2 yıl garanti ile birlikte türbinlerin bakım ve onarımına da 12 yıl devam ettirecek” diye konuştu.

MONTAJ BİTTİ ENERJİ ÜRETİYOR

Santralin enerji üretmeye başladığını müjdeleyerek söyleyen Başkan Gül, “Kurulması planlanan rüzgar türbinleri bölgenin coğrafi ve rüzgar karakteristiklerine uygun yeni nesil rüzgar türbinlerinden seçtik. Türbinlerin montajı bitti. Şu enerji üretimine başladık. Türbinlerden her bir tanesinin kanat çapı 80 metre. Yüksekliği ise 60 metre. Toplam 4 tane türbin var. Bir rüzgâr türbininden üreteceğimiz enerji miktarı 3 milyon 500 bin kilovatsaat. 4 türbinden toplam 14 milyon kilovat saat enerji üretiyoruz” şeklinde ifade etti.

25 YIL ENERJİ ÜRETECEK

Rüzgâr türbinlerinin 25 yıl enerji üreteceğini vurgulayan Başkan Gül, “Rüzgâr Enerji santralinin maliyeti; 6.592.000 Euro. Kurulumunu tamamladığımız ve enerji üretimine başladığımız rüzgâr türbinleri 7 – 8 yıl gibi bir sürede kendilerini amorti ederek ortalama 20-25 yıl enerji üretimi yaparak” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.