Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü Nuri Demirağ Konferans Salonu’nda başlayıp dört gün devam eden etkinlik, finalde düzenlenen ödül töreni ve genç bireylerin yenilikçi projeleri ile kapanış yaptı. Hackathon’a Samsun, Tokat, Çorum ve Ankara illeri içerisinden toplam 21 takım ve 54 öğrenci katılım gerçekleştirdi. Katılımcılar için dört tematik alan belirlendi, katılımcılar bu tematik alanlarda proje geliştirme ve projenin sunumunu gerçekleştirdi. Değerlendirmeler ile her tematik alanda en yüksek puanı toplayan takımlar ‘Hackathon Tematik Alan Ödülü’nün sahibi oldu.
Programda konuşma gerçekleştiren Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile Samsun Avrupa Birliği Bilgi Merkezi’ne şükranlarını sundu. Bu etkinliğin Milli Teknoloji Hamlesine çok katkı sağlayacağını dile getirdi. Rektör Aydın, bilimsel ve teknolojik alanlarda yalnızca üreterek güçlü olabileceğimizin altını çizdi. Birinciliği alan takımlar ödüllerini Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın elinden aldı. İkinci ve üçüncülük ile oradan ayrılacak olan takımların ödüllerini ise Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin, Prof. Dr. Salih Kesgin, Prof. Dr. Selahattin Kaynak tarafından verildi. Juri üyelerine plaketleri de Rektör Aydın teslim etti.
Yarışmaya katılan öğrencilerin katılım belgeleri Samsun Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Adem Soruç, Araştırma Dekanı Prof. Dr. Alptekin Durmuşoğlu ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cumhur Türk Tarafından takdim edildi.
İklimde yaşanan değişimler, sağlık alanında dijitalleşme süreci, veri gizliliği ve uzay-hava teknolojileri gibi önemini koruyan alanları kapsayan Hackatonda toplamda 21 adet takım yarıştı. 29 Mayıs tarihinde start verilen etkinlik 1 Haziran’a kadar devam etti.
Etkinlik süresinde takımlar projelerinin temaya uygun geliştirmesini üstlendi. Son gün gerçekleşen final aşamasında takımlar, Samsun Üniversitesi öğretim elemanları Prof. Dr. Alptekin Durmuşoğlu, Prof. Dr. Cumhur Türk, Doç. Dr. Meral Demirtaş, Doç. Dr. İlyas Karasu Doç. Dr. Zafer Cömert, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yusuf Yazıcı, Dr. Öğr. Üyesi Alpaslan Koç ile Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Yasemin Birsen, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı İnsan Kaynakları ve Mali Yönetim Direktörü Fatih Ege, Yönetim Danışmanlığı LTD Şirketi Cavit Çakar’ın oluşturduğu jüri üyelerinin karşısına çıktı.
Kapanış toplantısı ve ödü törenine ayrıyeten Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Yasemin Birsen, jüri üyeleri, akademik personel, çok sayıda öğrenci ve yarışmacı bulundu.
Değerlendirmeler kapsamında her bir tematik alandan derece yapan takımlar şöyle:
Geleceği Kurtarmak: İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Kategorisi:
1. 366. Gün Hackerları (Samsun Üniversitesi)
2. C137 Takımı (Samsun Üniversitesi)
3. Pithana Takımı (Hitit Üniversitesi)
Dijital Wellness: Sağlıkta Yeni Dönem:
1. Huma Med (Gazi Üniversitesi)
2. Samutech AI (Samsun Üniversitesi)
3. Hendese (Samsun Üniversitesi)
Dijital Güvenlik Kalesi: Veri Gizliliği:
1. Disoftware (Samsun Üniversitesi)
2. Ergenekon (Samsun Üniversitesi)
3. Gazi Siber (Gazi Üniversitesi)
Uzay-Havacılıkta Yeni Dönem:
1. Maverick (Samsun Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi)
2. Tulpar (Samsun Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi)
3. Ruhi123 (Samsun Üniversitesi)
Kaynak: İHA