Samsun Haber - Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yeni doğan Iraklı bir bebeğin 8-9 gün hastanede rehin tutulduğu iddiaları ile ilgili hastane yönetiminden açıklama geldi. Hastane yönetiminden alınan bilgiye göre 19 Ekim 2017 tarihinde pasaportuyla kadın doğum servisine başvuran 41 haftalık gebeliği olan Iraklı anne, 20 Ekim tarihinde sezeryanla bebeğini doğurdu.
Bebek sarılık tedavi görmüş
Mülteci kimliği olmayan hastalara yapılan işlemlerin tümünün ücrete tabi olduğunu belirten yetkili, 23 Ekim tarihinde taburcu edilen anne, 785 TL ücret ödedi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle sarılık olan bebek, 8-9 gün boyunca hastanede tedavi gördü.
Fatura düşürülmedi
Yapılan açıklamada 4101 TL'lik faturanın bebeğin tedavi masrafı olduğu, çocuğa uygulanan tedavinin dökümlerinin ellerinde olduğu, rehin tutma gibi bir durumun olmadığı, Cumartesi günü bebeğin taburcu olduğu ve ailenin tercümanla birlikte hastaneye geldiği, faturayı 1500 TL'ye düşürme gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtildi.
10 taksit yapıldı
Ailenin kimliksiz hasta olduğunu, bu yüzden de genel sağlık sigortasından yararlanamadığını belirten yetkili, parayı ödemeleri gerektiğini söyledi. Hastane çalışanlarının aileye ödeme kolaylığı sağladıkları halde ailenin bu tutarı da ödeyemeyeceklerini söylemesi üzerine yasalar gereği aileyle bir taahhütname imzalandığını ve fatura bedelini 10 takside böldüklerini belirten yetkili, babanın imzaladığı taahhütname sonrasında bebeğin gönderildiğini söyledi.
Anne misafirhanesinde kalmayı talep etmedi
Hastanelerinde 12-13 yataklı ücretsiz anne misafirhanelerinin olduğunu, ancak annenin evinin hastaneye yakın olması nedeniyle misafirhanede kalmayı talep etmediğini belirten yetkili, annnenin bebeğin taburcu olacağı günden bir gün önce bebekle uyumu eğitimi olması nedeniyle 1 gece anne misafirhanesinde kaldığını ve herhangi bir ücret talep edilmediğini belirtti.
Sorun tercümandan kaynaklı olabilir
Hastaneden yapılan açıklamada taahhütname imzalandıktan sonra ailenin bebeğini alıp gittiği, rehin alma gibi bir durumun söz konusu olmadığı, artık böyle şeylerin kalmadığı, sorunun tercümandan kaynaklı olabileceği belirtildi.
Kimlik çıkartıldığı takdirde borç silinecek
Yapılan açıklamada ayrıca hastane olarak aileye, bebeğin doğum belgesi ile birlikte göç idaresine gitmeleri, göç idaresinin bebeğe kimlik çıkarttığı zaman 90 gün süreli geçmişe dönük herhangi bir para ödemeyecekleri tavsiyesinde bulunulduğu, Suriyeli hastalarda tüm masrafın devlet tarafından karşılandığı, ancak Iraklı hastalarda kimlik zorunluluğu olduğu, bebeğe kimlik çıkartıldığı takdirde bebeğin mülteci statüsüne geçeceğini ve ailenin de 4101 TL'lik faturayı ödemesine gerek kalmayacağını belirtildi.