Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Hemşirelik eğitimi gözden geçirilmeli

Samsun Haber

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından düzenlenen "Uluslararası Karadeniz Hemşirelik Eğitim Kongresi" başladı.

Samsun Haber - Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç, "Hemşirelik eğitimcileri olarak mezunlarımızın hızla gelişen bir sağlık sistemiyle uyumlu, bilgi ve becerilerle donanmaları gerektiği gerçeği sürekli olarak hemşirelik eğitimimizi gözden geçirmemizi zorunlu kılmaktadır" dedi.
 


 

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından düzenlenen "Uluslararası Karadeniz Hemşirelik Eğitim Kongresi" başladı. Karadeniz Bölgesi'nde ilk kez düzenlenen "Uluslararası Hemşirelik Eğitimi Kongresi" Samsun'da bir otelde gerçekleştirildi. İki gün sürecek olan kongreden önce, "Bakım Davranışları Geliştirme Kursu" büyük ilgi gördü. Kongrede ana konu, "Öğrencilere hemşire gibi düşünme ve davranma becerisi kazandırma, yenilikçi yollar geliştirmek için bir davet" olarak belirlenirken yerli ve yabancı 24 farklı üniversiteden 200’e yakın akademisyen, klinisyen ve öğrenci hemşire kongreye katıldı. 


HEMŞİRELİK EĞİTİMİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Kongre Başkanı ve OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç kongredeki açılış konuşmasında, "Hemşirelik eğitimcileri olarak mezunlarımızın, hızla gelişen bir sağlık sistemi ile uyumlu bilgi ve becerilerle donanmaları gerektiği gerçeği, sürekli olarak hemşirelik eğitimini gözden geçirmemizi zorunlu kılmaktadır. Yaşam ve hasta memnuniyetini içeren bilim anlayışıyla hemşirelik artık nereye gitmek istediğini daha iyi biliyor. Eksik olan parçasının tamamlandı ve bir bütün olma konusunda hızla mesafe alıyor. Kongre kapsamında yer alacak hemşirelik çalıştayı ile ulusal düzeyde hemşirelik eğitimindeki sorunlara çözüm getirmeyi amaçlıyoruz. Bu kongre de profesyonel hemşire yetiştirmenin önündeki engelleri aşmak için bir çağrı. Genç bir disiplin olarak geçmişten getirilen mirasın ağır yükünü taşıyarak hem sınırlarımızı oluşturmak hem de sağlık bakımını kaçınılmaz bir şekilde şekillendiren güçlü sosyal değişikliklere ayak uydurmak zorundayız. Hemşirelik eğitimcileri olarak mezunlarımızın hızla gelişen bir sağlık sistemiyle uyumlu, bilgi ve becerilerle donanmaları gerektiği gerçeği sürekli olarak hemşirelik eğitimimizi gözden geçirmemizi zorunlu kılmaktadır. Pazar odaklı rekabetçi bir sağlık ekonomisine doğru hareket, değişen nüfus özellikleri ve nüfusun çeşitliliği sağlık ve bilgi teknolojisindeki hızlı atılımlar, kalifiye hemşirelik eğiticilerinin ve kadrolarının yetersizliği bu değişim kuvvetlerinin en güçlü olanları olarak öne çıkmaktadır" dedi.


5 AVRUPA ÜLKESİNDEN BİRİYİZ

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nermin Kılıç ise yaptığı konuşmasında, "Mesleğin önemi hemşirelik doğanın en değerli varlığı insanın kendisine yeterli olamadığı durumlarda; onun eli, ayağı, gözü olabilen, onu koruyan, kollayan, onun savunuculuğunu yapan, bir konumda olmasından kaynaklanmakta. Bu yüzden hemşirelerin özenle yetiştirilmesi; topluma kaliteli hemşirelik hizmeti verilmesinde, kendilerini yetkin ve yeterli kılacak; bilişsel duyuşsal davranışların ve teknik becerilerin kazandırılması zorunludur. Ülkemizde yüksek öğretimde hemşirelik eğitimi başladığı 1955 yılından beri önemli bir mesafe kaydetmiştir. Türkiye üniversite düzeyinde temel hemşirelik eğitimi veren 5 Avrupa ülkesinden biridir" ifadelerini kullandı.



OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, hemşireliğin çok önemli bir meslek olduğunu dile getirdi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.