Hükümette hedef şaştı, faiz gideri patladı
Hükümetin daha önceden Doların 9,27 TL; Enflasyonun %9,17 olarak açıkladığı 2022 hedeflerinin şu anki şartlarla alakası olmadığını belirten Bedri Yaşar; hedeflerin tutmadığı yerde piyasada güvenin de olamayacağını söyledi.
Kur korumalı mevduat için ek bütçede ayrılan tutarın 40 milyar TL olduğunu ifade eden Bedri Yaşar; daha önceden hükümet tarafından ifade edilen KKM’nin yük getirmeyeceği söylemini eleştirdi; ek bütçedeki ile birlikte toplamda 370 milyarlık faiz giderinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.
GES’lerde %23’lük getiri nasıl karşılanacak?
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkartılan Gelire Endeksli Senede (GES) de değinen Bedri Yaşar; konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
“15 Haziran 2022 tarihi itibariyle GES taleplerini toplamaya başladınız. Buna gelen talep 6,6 milyar; GES ‘İn getirisi ise %23 olarak açıklandı. GES’lerin getirileri, Kamu İktisadi Teşebbüsleri içerisinde yer alan Türkiye Petrolleri AO (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden (KIYEM) Bütçe’ye aktarılan hasılat paylarına endekslidir.
KİT’lerin açıkladığı karlarla ve bu piyasa koşullarıyla %23 faiz ödenmesi mümkün müdür? “
Özel sektöre dayatmanın olduğu yerde serbest piyasa ekonomisi olamaz
15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketlere getirilen döviz sınırlamasına değinen Bedri Yaşar; bu sınırlama ile özel sektörün baskılandığı yerde, özel sektöre bu kadar müdahale olan yerde “serbest piyasa ekonomisi”nin söz konusu olamayacağını söyledi.
Bedri Yaşar konuya ilişkin; “Bu ekonomi yönetimine bütçe dayanmaz. Bankalar kar patlaması yaşarken, her cuma akşamı sanayici ve ihracatçıya getirilen dayatmalar ile bu devran dönmez. Türkiye’de “güven” kalmamıştır. Güvenin olmadığı bir ülkede hiçbir ekonomi politikaları başarıya ulaşamaz. “dedi.
Gübre, ilaç ve tohum fiyatı bir yılda korkunç arttı
Çiftçiler için verilen desteklerin de son derece yetersiz olduğunu söyleyen Bedri Yaşar; gübredeki %600, ilaçtaki %233, tohumdaki % 110 ‘luk artışlar sebebiyle çiftçilerin traktörlerine kadar haciz geldiğini; bütçeden çiftçilere ayrılan 47 milyar TL’nin ise yaraya merhem olmayacağını ifade etti.