Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

İYİ Partili Bedri Yaşar;”Şeker fabrikalarını satıp, şeker ithal etmek iş bilmezliktir”

Samsun Haber

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, şeker ithalatına ilişkin yaptığı yazılı basın açıklamasında Türkiye’de hazır bulunan ve sadece 130 milyon TL gereken Çarşamba Şeker Fabrikasına bütçe ayıramayan iktidarın, 400 bin ton şeker ithalatının önünü açmasını eleştirdi.

GENCECİK FABRİKA ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ

Yıllardır Çarşamba Şeker Fabrikasının açılması için sahada, TBMM’de ve KİT Komisyon toplantılarında verdikleri mücadeleyi dile getiren Bedri Yaşar; Çarşamba Şeker fabrikasının Türkiye’nin en genç fabrikalarından biri olduğunu ve Çarşamba Şeker fabrikasının en önemli özelliğinin ham şeker üreten tek fabrika olduğunu ve buranın hayata geçirilmesi ile 1000 kişiye istihdam sağlanabileceğini bir kez daha yineledi.

Bedri Yaşar konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Çeyrek asır sonra Türkiye 400 bin ton şeker ithal ediyor.400 bin ton şeker yaklaşık 3,3 milyon ton pancardan üretilmektedir. Bu en az 10 bin çiftçimizin üretim yapamaması demektir. Söz konusu pancar orta ölçekli 6 adet şeker fabrikamızın 1 yıl üretim yapmaması kapalı kalması anlamını taşımaktadır. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz tarım girdilerinde astronomik artışlara sebep olmuştur. Pancar çiftçileri artan maliyetlerden dolayı pancar üretiminden vazgeçmeye başlamıştır. 2022 yılında pancar üretiminde en az %20 düşüş beklenmektedir. Yıllık şeker ihtiyacının 2 milyon 500 bin ton olduğu düşünüldüğünde 500 bin ton şeker açığı oluşacaktır. Şeker ithali bu açığa çözüm olmaktan uzaktır. Aksine şeker ithali devam ettiği takdirde çiftçi pancardan uzaklaşacak ve bu açık her sene katlanarak artacaktır.”

SATILAN FABRİKALAR 400 BİN TON ŞEKER İTHALATINA DENK

Yapılacak şeker ithalatının maliyetine ilişkin açıklamada bulunana Bedri Yaşar; 400 bin ton şeker ithalatı için 320 milyon dolar para ödeneceğini belirtti.

Kırşehir Şeker Fabrikasını 48 milyon dolara, Niğde Bor Şeker Fabrikasını 49 milyon dolara, Çorum Şeker Fabrikasını 76 milyon dolara, Turhal Şeker Fabrikasını 82 milyon dolara, Erzurum ile Erzincan şeker fabrikalarını 65 milyon dolara özelleştirildiğini hatırlatan Bedri Yaşar; bu özelleştirmeler sonucunda 320 milyon dolar gelir elde edildiğini söyledi.

Elde edilen gelirin tamamının 400 bin ton şeker ithalatı için kullanılacağını söyleyen Bedri Yaşar; satılan şeker fabrikaları ile ithalat maliyetini karşılamanın akla ziyan olduğunu vurguladı.

Çarşamba Şeker Fabrikası ile şeker açığının 1/3’ü karşılanabilir.

Yıllık 170 bin ton şeker üretebilme kapasitesi olan Çarşamba Şeker Fabrikasının çalıştırılması ile şeker açığının 3’te 1'ini tek başına karşılayabilme kapasitesine sahip olduğunu belirten Bedri Yaşar; iktidarın Çarşamba Şeker Fabrikasına 130 Milyon TL ayıramamasını iş bilmezlik olarak değerlendirdi.

Bedri Yaşar alınana yanlış tarım politikaları ile çiftçiyi küstüren iktidara “Bindiğin dalı kesersen, düşmeyi göze alacaksın” diye seslenerek; halkın sandıkta bunun karşılığını elbet vereceğini vurguladı.

Çarşamba Şeker Fabrikasının açılış maliyeti her yıl artıyor.

2020 yılında Çarşamba Şeker Fabrikasının açılması için gerekli olan tutarın 25 milyon TL iken; 2021 yılında 60 Milyon TL’ye; 2022 yılında ise 130 milyon TL’ye çıktığını belirten Bedri Yaşar; her açılışı yapılmayan yılda fabrikanın açılış maliyetinin arttığını; fabrika açılmasa bile sabit maliyetlerin ve içeride çalışan personelin maliyetlerinin yükseldiğini söyledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.