Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Leylek Ormanı'nın sakinleri yavrularını büyütüyor

Samsun Haber

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti yaklaşık 900 leylek yuvasının ev sahipliğini yapıyor. Kuş Cenneti yaşayanları şimdilerde yumurtadan yeni çıkan yavruları büyütüyor.

Afrika’dan 7 bin kilometre yol uçarak Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne, mart ayının sonu ve nisan ayının başı olmak üzere Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne göç eden leylekler, Delta’nın içinde yer alan Bafra Doğanca Mahallesi mevkisinde ağaçlara yaptıkları birçok yuva ile resmen bir leylek apartmanını andırmakta.

Leylek Ormanı’na dişilerden önce mart ayında gelen ve yuvaların tamir işlemlerini gerçekleştiren erkek leyleklerden sonra nisan ayında da yeni tamir olmuş yuvalarına dişi leylekler geldi. Yavruların yumurtaları geçtiğimiz ay çatladı. Her yuvada yaklaşık 4-5 yavru gözlemleniyor. Bu esnada ebeveyn leyleklerde onları beslemek ve büyütmekle uğraşıyor. Yavrular 4 haftalık bakımından sonra ilk uçuşlarını sergileyecekler. 

Leylek Köyü diye de bilinen yerde bir gözlem kulesi mevcut. Ziyaretçilerin oraya gittiğinde bu kuleden göç eden leylekleri gözlemleyebileceği bildirildi.

Sinop’tan gelen Jeoloji Mühendisi Engin Merter Bilgin, “Yaklaşık bir yıldır Sinop'tayız. Geldiğimiz zaman duymuştuk ama gelmek bugüne kısmet oldu. Çok güzel. İlk defa ağaçlara yuva yapmış leylekleri gördük. Daha önce direklerin üzerinde görüyorduk. Burada toplu halde ilk defa gördük hoşumuza gitti. Çocuklar da ilk defa yakından leylek görmüş oldular. Martıları çok sık görüyorlardı ama doğada başka canlıların olduğunu görecekler, keşfedecekler. Onlar için bir değişiklik olacak" şeklinde konuştu.

Emine Bilgin ise, "Burası çok güzel. Leyleklerin yoğun olduğu, yeşilliğin bol olduğu, sulak çok güzel bir yer. Çok beğendik"” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA


 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.