Samsun Büyükşehir Belediyesine bağlı Mezarlıklar Müdürlüğünde, gasilhanede çalışan 6 kadın 8 mart dünya kadınlar günü dolayısıyla mesleğin bilinmeyen zor yanlarından bahsettiler. Günde 15 ölü yıkayıp, kefenleyip ve mezara konacak şekilde hazırlayan 6 kadın gassal bu işi Allah rızası için yaptıklarını söyledi.
ONLARIN AÇISINI PAYLAŞIYORUZ
Tesadüfen bu işe başladığını söyleyen Fatma Gürel “Nasıl yapıyorsunuz? Zor değil mi? Ölüleri nasıl yıkıyorsunuz? Gece uyuyabiliyor musunuz diye sorular soruluyor. Ailem alıştı artık ama mesleği ilk defa duyanlar çok şaşırıyor. İnsanlar yanarak, boğularak ölüyor. Hepsinde zorluklar yaşıyoruz ve biz de etkileniyoruz. Buna sadece iş olarak bakmıyoruz. Onların acısını paylaşıyoruz. Bu işi tamamen Allah rızası için yapıyoruz. Aradan günler geçtikten sonra atlatıyoruz o psikolojiyi. Aklımıza geliyor ama sonra gidiyor. Zaten aklımızda kalsa bu işi yapamayız” diye açıkladı.
HEM DÜNYALIK HEM AHİRETLİK İŞ
Mesleği severek yaptığını belirten Tuğba Kutbay Akar, “Ben buraya daha önceden de girmek istedim gönüllü olarak. Şimdi de 7 yıldan beri severek bu mesleği yapıyorum. İnsanlar sohbet esnasında 'ne iş yapıyorsunuz' diye soruyor. Mesleğimi söylediğimde bizden çekinip korkuyorlar. Sonrasında mesleği anlatmaya başlayınca merhamete geliyorlar. ‘Çok güzel iş yapıyorsunuz ve sevaba giriyorsunuz’ diyorlar. Bu meslek yıpratıcı. Sürekli ölülerle karşılaşmak insanı psikolojik olarak yıpratıyor. Bu meslek hem dünyalık hem ahiretlik iş olduğu için bizim içimiz rahat” dedi.
SON GÖREV BİZİM
Kadın gassallar arasında en genci olan 23 yaşındaki Melike Kutbay “'Bu yaşta nasıl cesaret ediyorsun’ diyorlar. Bu işin amacı cesaretten ziyade Allah’ın rızası. Her işin zorluğu vardır ama bu işin biraz daha zorlukları var. En zor olan kısmı ise insanların en üzgün günleri olması ve bizim cenazeye son görevimiz olması” diyerek mesleğinden bahsetti.
Kaynak: İHA