Mezun Olmadan İş Hayatının İçinde Yer Aldılar
Mezun Olmadan İş Hayatının İçinde Yer Aldılar
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) ve Samsun İŞKUR Müdürlüğü arasında yapılan anlaşma ile hayata geçirilen “Mesleki Uygulama Programı” kapsamında 4 bölümden 32 son sınıf mühendislik fakültesi öğrencisi, maaşlarını İŞKUR’dan alarak iş yerlerinde okullarını tamamladı.
GÜRKAN: “ÇALIŞMADAN OLDUKÇA MEMNUN KALDIK”
Samsun Büyükşehir Belediyesi Samulaş A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Gürkan, ‘’Samulaş A.Ş. olarak 2015-2016 eğitim döneminde eğitim gören 4. sınıf mühendislik öğrencileriyle birlikte OMÜ ve İŞKUR Samsun İl Müdürlüğü birlikteliği ile yürütülen mesleki uygulama programını tamamladık. Çalışmadan oldukça memnun kaldık. Kurumumuzda görev alan öğrencilerimizin mezun olmadan iş hayatını ve işleyişin ilerleyişini, süreçleri görmesini kısmen de olsa öğrenmesini sağladık. Bu program iş dünyasının ihtiyacı olduğu nitelikli personellerin dolaylı istihdam edilerek projelere katkı sağlamasına vesile oldu. Ayrıca üniversite-iş dünyası buluşmasını sıcaklaştıran, hızlandıran bir proje oldu. Proje tamamlanır tamamlanmaz ilk işimiz mühendislik fakültesi dekanını arayıp yeni projenin ne zaman başlayacağını sormak oldu. Çünkü böyle güzel bir projenin devam etmesini temenni ediyoruz. Bu tür çalışmalar gerek yetişmekte olan geleceğin mühendislerine gerekse nitelikli personel ihtiyacına sahip olan işletmelerin bu ihtiyaca erişmesine ciddi vesile oluyor. Bu kapsamda Programda emeği geçen herkese ve bizimle birlikte görev alan mühendislik fakültesi son sınıf öğrencisi arkadaşlarımıza bundan sonraki süreçte başarılar diliyor, kurumumuza kattıkları değer için teşekkür ediyoruz” dedi.
4 BÖLÜMDEN 32 ÖĞRENCİ İŞ HAYATINI YAKINDAN TANIMA FIRSATI BULDU
Konu ile ilgili detaylı bilgi veren OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı ise, “Dönem başında üniversite olarak mesleki uygulama programını Mühendislik Fakültesinin tüm bölümleri dahil olacak şekilde program hazırladık ve senatodan geçirdik. Programın özünde öğrenciler son sınıf ikinci döneminde hiç okula gelmeden ilgili bölümlerin kamu kurum ve kuruluşlarımızda ve sanayi alanlarında hizmet veren şirket-ticarethane alanlarında 3 ay boyunca çalışarak okul sonrası hayata hazırlandı. Amacımız sektöre hizmet ve değer üreten kuruluşların teorik bilgisi iyi ama uygulamada eksiklikleri olan öğrencilerin mesleki konuda okurken tecrübe kazanması açığını kapatmak. Mühendislik Fakültesinde stajyer öğrenciler stajlar çok olmasına rağmen bu açığı kapatamıyor. O bağlamda bizde bir dönem boyunca yerinde ve o kurumun personeli gibi orda hem işçi gibi hem bir mühendis gibi hem bir yönetici gibi çalışsın. Hem sanayici onu görsün hem de 3 ay boyunca sanayici benim aradığım öğrenci budur desin. Bu dönem 4 bölümden 32 öğrencimizi ilk senesi olmasına rağmen mesleki uygulama programına gönderdik şu anda firmalarda çalışmalarını sağladık ve dönem sonu olması nedeniyle programımızda sona erdi. Şimdi final haftasındayız öğrencilerimiz orada yapmış olduğu çalışmaları sunum halinde bölüm hocalarına projelerini sunuyorlar. Oradan olumlu not almaları durumunda mezun olacaklar ve hem de ilgili sanayi kuruluşları tarafından iyi olanları istihdam edilecek. Birde bu programın özelliği şu 3 ay boyunca öğrenci İŞKUR tarafından asgari ücret ve sigortalı bir şekilde çalışıyorlar. Yani iş hayatına mezun olmadan başlıyor bu öğrenciler. Amacımız Mühendislik Fakültesi olarak önümüzdeki yıllarda bu programı 10 bölüme yaymak ve öğrenci sayısını mümkün olduğunca artırmak. Ayrıca sadece Samsun’da değil Samsun dışındaki firmalarda da öğrencilerin bu şekilde tecrübe kazanmalarını sağlamak. Bu bakımdan Samsun Büyükşehir Belediyesi Samulaş A.Ş., Samsun Makine Sanayi ve Türkiye Mercedes gibi firmalara gönderdiğimiz öğrencilerimiz var. Bunlarla gurur duyuyoruz ve bu programın daha da başarılı olacağına inanıyoruz. Katkılarından dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
AKAN: “ÖĞRENCİ SAYIMIZI ARTTIRARAK UYGULAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, “Mesleki Uygulama adı altında program yeni başlatıldı. Bu programda Mühendislik Fakültesi son sınıf öğrencilerimizden programa katılmayı talep eden öğrenciler son dönem herhangi bir ders almayarak iş yerlerinde, sanayide veya mesleğine uygun kuruluşlarda o kurumun veya firmanın bir personeli gibi 08.00-17.00 saatleri arasında staj şeklinde çalıştılar. Programın asıl amacı özellikle şöyle, tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi gibi fakültelerde öğrenciler zaten mezun olduktan sonra hayatta hangi ortamda çalışacaklarsa aynı ortamda eğitim alıyorlar. Ama Mühendislik Fakültesinde okuyan öğrenciler için bu mümkün değil çünkü laboratuvarlarda eğitim alıyorlar. Halbuki gerçek iş hayatıyla laboratuvar, çalışma şartları, alt yapı, makine teçhizat ya da uygulama gibi konularda her zaman uyuşmayabiliyor. Bu nedenle öğrencilerin iş hayatına alışması mezun olduğunda neyle karşılaşacağını görmesi ve kendini ona göre biçimlendirmesi için bu programı hedefledik. Programın uygulanması konusunda Başta Samsun İŞKUR il Müdürlüğü olmak üzere Samsun’da faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarımıza, sanayi alanlarında hizmet veren şirketlerimize üniversitemiz hem de bu uygulamadan faydalanan öğrencilerimiz ve şahsım adına teşekkür ediyorum. Bu konuda bize destek olarak bu yıl 4 farklı bölümden üniversitemizde son dönemlerini geçiren öğrencilerimizin iş hayatına hazırlanmalarında yardımcı oldular. Gelecek senelerde sayı giderek artarak uygulama devam edecek. Programın en büyük katkısı ise dediğim gibi öğrencilerimizi iş hayatına atılmadan önce okulları henüz bitmeden iş tecrübesi kazandırmak onun yanında da üniversite-sanayi iş birliğini oluşturmak. Böylece üniversite öğrencisiyle, öğretim üyesiyle, şehirle ve sanayiyle gerçek bir ilişki içinde sadece kâğıt üstünde değil, konferans salonlarında değil gerçek hayatta bir iş birliği oluşturmuş olduk” şeklinde konuştu.
KILIÇASLAN: “SAMSUN’DA 2 BİN 200 FİRMAYA DESTEK VERİLMEKTE”
Samsun İŞKUR İl Müdürü Hasan Kılıçaslan ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Çalışma Bakanlığı İş Kurumu’nun son günlerde en revaçta olan programlarından bir tanesi iş başı eğitim programları, yani kurum ve kuruluşlara bizzat gidip oralarda mesleki uygulama eğitimi görüp istihdama katılmaları. İlimizde şu an itibariyle toplamda 2 bin 200 firmaya destek verilmektedir. Özellikle bu programın bir diğer boyutu ise üniversite öğrencilerinin de bu programlara katılıp bizzat kurumlarda işletmelerde gidip eğitim görmeleri ve orada istihdam olmaları, teorikte gördükleri eğitimleri pratikte de oralarda pekiştirmeleri istihdama hazırlanmaları. Bu bağlamda biz Ondokuz Mayıs Üniversitemizin tüm mühendislik fakültelerinin bölümleriyle birlikte bir çalışma başlattık bu yıl bu çalışma kapsamında yaptığımız toplantılarda tüm bölümlerden sanayide alt yapısı güçlü o mesleklerde yeterli eğiticisi olan ve alt yapısı olan firmalara bu öğrencilerimizi yönlendirdik. Bu öğrencilerimiz son dönem okula hiç gitmediler ve işletmelerde bizzat çalıştılar. Bu bağlamda Samulaş’ta bu öğrencilerimizden 4’ü görev aldı. Kişilerin daha okulları bitmeden istihdama hazırlanması anlamında güzel bir proje oldu. Bunların artarak devam etmesini temenni ediyoruz. Elimizden gelen katkıyı da kurum olarak veriyoruz ve bundan sonra da vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.