Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

OMÜ Türkiye'de bir ilke imza attı

Samsun Haber

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye'de bir ilke daha imza attı.

Samsun haer - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Üroloji Anabilim Dalı doktorları olan Doç. Dr. Ender Özden, Prof. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu, Prof. Dr. Şaban Sarıkaya ve Doç. Dr. Handan Çelik, Türkiye'de bir ilke imza attı. Ekip, bağışlanan böbreği karın ön duvarında herhangi bir kesi yapmadan 4 yıldır hemodiyaliz tedavisi gören 40 yaşındaki kadın hastaya vajinal yolla yerleştirdi.

HER YÖNDEN DAHA AVANTAJLI

OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu, yaptığı açıklamada, "Son yıllarda çeşitli hastalıkların cerrahi tedavisi, minimal invaziv cerrahi teknikler adı verilen yöntemlerle, karın ön duvarında küçük kesilerden (0.5-1 cm) yerleştirilen kamera ve el yardımlı aletlerle gerçekleştirilmektedir. Böylelikle hastalar hem daha az ağrı çekmekte, günlük hayatlarına daha kolay dönebilmekte, yara enfeksiyon riski azalmakta ve kozmetik olarak da daha iyi bir görünüme sahip olabilmektedir. Günümüzde böbrek fonksiyonlarının tamamını kaybeden hastalarda böbrek nakli, tercih edilen tedavi yöntemidir. 1954 yılında ilk başarılı böbrek nakli gerçekleştirildiğinden bu yana özellikle böbrek reddini engelleyen immunsupresif ilaçlar alanında yaşanan gelişmeler bu başarıda etkin olmuştur. Ancak minimal invaziv cerrahi yöntemlerin böbrek naklinde alıcı hastalarda uygulanması, 2009 yılında laparoskopik böbrek nakli ile başlamış, ardından robotik cerrahi yöntemlerle devam etmiştir" dedi.

2015 YILINDA DA BİR BAŞARIYA İMZA ATTILAR

Türkiye’de de ilk başarılı laparoskopik böbrek naklinin 2015 yılında yine OMÜ'de yaptıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Yakupoğlu, “Bugüne kadar Üroloji Anabilim Dalı çatısı altında toplam 14 olguya yüksek başarı oranları ile laparoskopik yöntemle böbrek nakli gerçekleştirilmiştir. Bu olguların tamamında nakledilecek böbrek, vücut içerisine karın ön duvarında açılan yaklaşık 6 cm uzunluğundaki kesiden yerleştirilmiş ve daha sonra bütün işlemler laparoskopik yöntemle gerçekleştirilmiştir. On beşinci olgumuzda ise karın ön duvarında herhangi bir kesi yapılmadan, böbrek hastanın karın içerisine vajinal yoldan (doğum kanalından) yerleştirilmiştir. Ameliyat sonrasında böbrek hemen fonksiyon görmeye başlamış ve hasta sorunsuz bir yatış dönemini takiben taburculuk için hazır hale gelmiştir” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.