Bafra’da düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konferansı Atatürk ve şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Konferansta AK Parti Bafra Gençlik Kolları Başkanı Adnan Günal, AK Parti Bafra İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven ve Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin birer konuşma yaptı.
“ ‘Meclis kapanıyor’ diyorlar, bu çok çirkin bir yalandır”
Avrupa devletlerinin başlattığı ‘Hayır’ kampanyası ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine değinen Orhan Kırcalı, “’Meclis kapanıyor’ diyorlar. Bu çok çirkin bir yalandır. Milletimizin zekası ile alay etmektir. Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkıyor. Milletvekili seçilme yaşı 25’ten 18’e iniyor bu maddeler bile TBMM’nin kapanmadığının en açık delilidir. Hem bu maddelere itiraz ediyorlar hem de ‘Meclis kapanmaktadır’ diyorlar. Bu yalan olduğu gibi aksine değişen diğer maddelerle Meclis güçlenmektedir. Bu değişikliklerle kanunları hükümet değil milletvekilleri teklif ediyor, kanun yapımında Meclis iradesi ön plana çıkmaktadır. Meclisin bilgi edinme ve denetim yolları korunuyor, meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yöntemleri geçerliliğini aynen sürdürüyor, yazılı soruya hükümet üyeleri tarafından 15 gün içinde cevap verilmesi anayasal hüküm haline getiriliyor, Meclis’te hazırlanıp kabul edilen kanunu Cumhurbaşkanının geri göndermesi durumunda da son söz Meclis’in oluyor. Meclis kanunu salt çoğunlukla aynen kabul edip tekrar gönderebiliyor. Güçlü meclis güçlü temsil imkanı sağlanıyor” dedi
“Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi çok kısıtlıdır ve Meclis iradesi öndedir”
Yeni sistem ile Cumhurbaşkanının her kararnameyi çıkartamayacağını vurgulayan Kırcalı, “Bunlar vatandaşlarımızı yanıltmak için uydurulmuş darbe anayasasını savunanların görüşleridir. Vatandaşlarımız her şeyin farkında bir kez de bizden dinlemek istiyor. Biz de açık ve şeffaf olarak halkımızla paylaşıyoruz. Çünkü bizim halkımızdan saklayacak hiçbir şeyimiz yok. Biz ülkemiz ve milletimizin yararına olan bir değişiklik yaptık. Gerçek şudur: Temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle siyasi haklar ve ödevler konusunda Cumhurbaşkanı kararname çıkaramıyor. Anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda kararname çıkaramıyor. Kanunda açıkça düzenlenen konularda kararname çıkaramıyor. Kararname ile kanunlar çeliştiğinde, kanun hükümleri uygulanıyor. Meclisin aynı konuda kanun çıkarması durumunda kararname hükümsüz hale geliyor. Kararnameler Meclis’in ve Anayasa Mahkemesinin denetimine tabi oluyor. Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi çok kısıtlıdır ve meclis iradesi öndedir. Tüm bu gerçekleri halkımızla paylaşıyoruz. Biz yalanlarla halkımızın karşısına gitmiyoruz” diye konuştu.