Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

"OSB altyapılarının iyileştirilmesini ve turizmin geliştirilmesini destekleyeceğiz"

Samsun Haber

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, “Bu yıl için proje teklif çağrısını tamamladık. Samsun, Çorum Amasya ve Tokat illerinde öncelikli olarak OSB altyapılarının iyileştirilmesine ve turizmin geliştirilmesine yönelik projeleri destekleyeceğiz. Toplam 82 projeyi değerlendirmeye alan ajansımız, toplam da 28 milyon TL hibe desteği sağlayacak” dedi. 

Samsun haber - Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, bölgedeki organize sanayi bölgeleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Genel Sekter Özen, “Kurulduğumuz 2009 yılından bu yana 349 proje teklif çağrısına çıkan ajansımız, devam eden projelerle birlikte TR83 Düzey 2 Bölgesinde 7 güdümlü projeye, 70 doğrudan faaliyet desteği ve 187 teknik destek olmak üzere toplam 613 projede 260 milyon TL’lik yatırıma 134 milyon TL destek sağladı. Bölgemizin kapsadığı Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinde bütün yönleriyle kalkınmayı amaçlayan ajansımız, bölgenin ekonomik anlamda dinamik ili Samsun'da ise, yine devam eden projelerle birlikte 203 projede 90 milyon TL’lik yatırıma 46 milyon TL destek sağladı. Proje teklif çağrısı mart ayı sonu itibariyle tamamlandı. Değerlendirme süreci içerisindeyiz. Bu yıl Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) ortak üretim altyapısının iyileştirilmesi ile turizmin geliştirilmesine yönelik projelere destek sağlanacağız. OSB altyapılarını iyileştirme projelerine toplam 10 milyon TL destek sağlayacağız. OSB’lerin temel altyapısında elektrik, su, kanalizasyon, doğalgaz, arıtma tesisi, yol iyileştirilmesi ile teknik altyapısında yer alan ortak kullanım laboratuvarları, eğitim tesisleri, ihracat merkezlerinin geliştirilmesini amaçlıyoruz. Diğer taraftan turizmin geliştirilmesine yönelik projelere ise 18 milyon TL hibe desteği sağlanacaktır.  Bu alanda da bölgemizde turizme yönelik fiziksel altyapısının iyileştirilmesi, doğal, kültürel ve tarihi değerlerin erişilebilirliğinin, bilinirliğinin artırılması ve turizm alanlarında sürdürülebilirliğin sağlanmasını amaçlıyoruz. Turizm potansiyeli bulunan alanlarda konaklama ve alternatif turizm hizmetlerinin sunumuna yönelik yenileme çalışmaları ve yenilikçi uygulamaların gerçekleştirilmesi, Doğal, kültürel ve tarihi değerlerin erişilebilirliğinin artırılması, Doğal, kültürel ve tarihi değerlerin bilinirliğinin artırılması, Turizm alanlarında acil nitelikli çevresel sorunlara müdahale edilmesi öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Her iki alanda da proje başına asgari hibe tutarımız 200 bin lira, azami ise 1 milyon lira olarak belirlendi. Toplam 82 projeyi değerlendirmeye aldık. Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı kapsamında 63 proje var. Organize Sanayi Bölgelerinde Ortak Üretim Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında ise 17 proje. Bu yıl Yeşilyol Güzergahındaki Kültür Turizm ve Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Mali Destek Programı kapsamında da 2 proje başvurusu aldık. Tüm projeler 24 ay sürecek” dedi.
Kuş cenneti turizmde marka olacak

Kuş cenneti turizmde marka olacak

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin turizmde marka olacağını belirten Özen, “Diğer taraftan Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından, 400 farklı kuş türünden 352'sinin yaşadığı Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde devam eden 7 milyon TL’lik projenin 5 milyon TL’lik kısmı da ajansımız tarafından karşılanıyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine giren deltanın doğal kaynaklarının ve var olan ekosistemlerinin öncelikle korunmasını sağlıyoruz. Alanın ulusal ve uluslararası turizm açısından marka değerini oluşturmak ve geliştirmek, evrensel statü kazandırılarak tüm insanlığın hizmetine sunulması ile gelecek kuşaklara hak ettiği uygunlukta aktarılması hedefliyoruz. Ve özellikle yerel halkın gelir getirici ekonomik faaliyetlerde bulunmasını teşvik etmek, bölge turizminin çeşitlendirilerek geliştirilmesi ve tanıtımı ile ekonomik kalkınmanın sağlanmasına, ekolojik dengelerin, çevrenin korunması ve durumunun iyileştirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Yıllık 100 milyon TL kazanç hedefleniyor

Buzağı Can Sütü Projesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Özen, “Ajans tarafından buzağı ölümlerine karşı “Buzağı Can Sütü Projesi” de yürütülüyor. 4 milyon TL’lik toplam bütçenin 3 milyon TL’lik kısmını destekleyen ajansımız, ülkemizde ilk kez bölgesel hastalıklara karşı antikor ihtiva eden, raf ömrü uzunluğu, kalitesinin önceden belirlenmiş olması ve uygulama kolaylığı gibi pek çok avantaj sağlayan kolostrum ikame tozunun üretimini sağlıyor. Proje kapsamında buzağı kayıplarının yüzde 5-7 düzeyinde düşürülmesinin hedefliyoruz. Böylece bölge hayvancılığının karlılık oranının önemli ölçüde arttırılarak tahmini yıllık 100 milyon TL ekonomik kazanç oluşturulması hedeflenmektedir. Proje kapsamında oluşturulacak üretim tesisi ile proje sonrasında da üreticilerin uygun fiyatlarda kolostrum ikame tozu temin edebilmesi sağlanacaktır. TR83 Bölgesindeki tüm ilçelerde Tarım il teşkilatı uzmanları ve serbest veteriner hekimlere toplam 400 saat, yetiştiricilere yönelik ise 408 saat eğitim verilecek” şeklinde ifade etti.
 
Kaynak: Dünya Gazetesi / Ercan Üslü
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.