Samsun Çilek Yetiştiriciliğinde Emin Adımlarla İlerliyor
Samsun Çilek Yetiştiriciliğinde Emin Adımlarla İlerliyor
TÜBİTAK projesi kapsamında Samsun’da 10 çilek çeşidi denediklerini söyleyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Leyla Demirsoy, çalışmayla birlikte birçok çilek türünden iyi sonuç aldıklarını açıkladı.
BİRÇOK ÇİLEK ÇEŞİDİ BAŞARI İLE YETİŞTİRİLİYOR
Yapılan denemelerde açık alanda monterey isimli çilek çeşidi hakkında olumlu sonuuçlar elde eden Demirsoy, "Montereyin yanında albion, rubigem gibi çeşitlerin de iyi sonuçlar verdiği görüldü. Özellikle montereyden bitki başına 1 kilonun üstünde verim alındığı görüldü. Ayrıca monterey ve albion gibi nötr gün çeşitlerinin uzun bir hasat periyotuna sahip olduğu görüldü. Bunlarda yaklaşık 5 ay gibi bir süreyle hasat devam etti. Tabi bunda geçen yılın iklim şartları da etkili oldu. Yaptığımız araştırmada örtü altında ise fortuna, festival ve rubigem gibi çeşitlerin iyi sonuç verdiğini gördük. Yine açıkta iyi verim aldığımız montereyin örtü altında da başarılı olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRMEDE KALİTE DAHA YÜKSEK
Geçen yıl açık alan ve örtü altı çilek yetiştiricilinde verim bakımından pek bir fark görülmediğini belirten Demirsoy, "Fakat geçen yıl çok fazla yağış yoktu. Ama bu yıla baktığımızda özellikle mayıs ayında çileğin hasat periyodunda sürekli yağış var. Bu durumda çilek yetiştiriciliği için bu bölgede örtü altı yetiştirme oldukça gerekli gözüküyor. Yağış hem çileğin kalitesini olumsuz etkiliyor hem de hasadı zorlaştırıyor. Geçen yıl açıkta ve örtü altında verim bakımından önemli farklılıklar görmedik ama kalite açısından farklılık vardı. Örtü altında kalitenin daha iyi olduğunu gördük. Bölgemizde bazı yıllar çiçeklenme döneminde don olaylarının olduğunu da düşündüğümüzde verim, kalite ve hasadın yapılabilirliği açısından bu bölgede örtü altı çilek yetiştiriciliği daha uygun" ifadelerini kullandı.