Samsun haber - 19 Mayıs İzleği Kentsel Tasarım Yarışması ödül töreni yapıldı. Yarışma, Samsun Büyükşehir Belediye tarafından düzenlenirken, Kurtuluş İskelesi’nden başlayıp doğu ve batıyı kapsayacak şekilde Cumhuriyet Meydanı ve bugünkü Gazi Müzesi olarak bilinen Mıntıka Palas Oteli'ne kadar olan kısmı kapsadı.
6 ay süren yarışmada 24 proje arasında 8 projeye ödül verildi. Törende konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Tütün İskelesi’ni şu anda Kurtuluş İskelesi haline getirişimizin üzerinden en az 10 yıl geçti. Biz Atatürk'ün 19 Mayıs sabahı Samsun'a çıkışını, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ile ilgili sürecin tartışmasız çok önemli bir boyutu ve adımı olarak görüyoruz. Hatta Samsunumuzdaki bu alanları kapsayan ilçenin adı da İlkadım. 330 bin nüfuslu bir ilçe. Şu anda tarihi misyona yakışır bir şekilde onun adı da İlkadım olmuş. Ancak İlkadım'ın atıldığı yer ile ilgili o tarihi hadise ile ilgili buralara hiçbir öge konmamıştı. Bir tane istisna vardı o da 1990'lı yıllarda İlkadım Anıtı denilen ve şu anda Çok Amaçlı Salonumuzun yanından bulunan bir anıt yapılmıştı. Onun dışında tüm bu alanlar Devlet Demir Yoları ve çeşitli kurumlar tarafından kullanılan alanlardı. 1999 yılında belediye başkanı olduğumda 19 Mayıs tarihimize yakışmayan bu alanlardaki o işgalleşmeyi kaldırmamız lazım düşüncesi benim hayalimdi. Önce Yabancılar Çarşısı denilen çadır çarşısını kaldırdık. Onlara tertemiz bir alan inşa ettik. Sonra Devlet Demir Yollarına ait binayı, kömür depolarını ve burada bulunan birçok unsuru adeta iğne oyası işler gibi tek tek mücadele ederek kaldırdık. Temizledikçe cesaretimiz arttı ve artık bir misyonumuz olmaya başladı. İskeleyi inşa ettik. Kurtuluş Yolu dediğimiz alanı açtık. Bütün bunlar bittikten sonra işimizin bitmediğini düşünmeye başladık. Bu projenin 100 hektarlık bir alanda bir etkileşim alanı var. Doğuda Gar, batıda da Çifte Hamam Kavşağı'na kadar gidiyor. Bütün bu alanı yeniden 19 Mayıs izleğinin tarihine yakışır bir şekilde nasıl donatırız amacıyla yaptığımız proje yarışmasına katılım da oldukça güzel oldu" dedi.
Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı "Biz şimdi sadece bu alanlarda bu tarihi izleği yaşatmıyoruz. Kurtuluş İskelesi'nden Suluova'ya kadar Atatürk'ün geçtiği yolu biz tarihi izlek, bir açık hava müzesi haline getiriyoruz. Samsun'un kimlik dokusu içerisinde en önemli olaylardan birisi 19 Mayıs 1919. Samsun bir Cumhuriyet Şehri. 2019'da 19 Mayıs'ın 100. seneyi devriyesi kutlanacak, 2023'de de devletimizin kuruluşunun 100. seneyi devriyesi kutlanacak. Biz 2023'ten önce 2019'da Samsun'da adeta bir prova yapacağız. 2019, 2023'ün provası olacak. Aslında bu yaptığımız çalışmalar 100. yıla giden sürecin adımlarından biri olacak. Tekrar proje yarışmamıza katılarak emek harcayan, dereceye giren ya da giremeyen tüm mimarlarımıza ve şehir plancılarımıza teşekkür ediyorum"
Ödül törenine Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Zennube Albayrak, daire başkanları, belediye bürokratları, mimarlar da katıldı.