Samsun Haber- Üç çocuk babası Yadigar Güleryüz, 1958 yılında ayakkabıcılık mesleğine başladı. O yıllarda imalatçılık mesleğinin yıldız gibi parladığına dikkat çeken Yadigar Güleryüz, “Ailemle Samsun’a yerleştiğimiz dönemde ben 11-12 yaşlarında çocuktum. O tarihlerde insanlar ilerleyen zamanlarda iş sahibi olabilmek için küçük yaşlarda bir meslek gruplarına çırak olarak girerlerdi. Ben de amcamın vesilesiyle bir ayakkabı tamirat dükkanında işe başladım. İlkten istemeyerek yaptığım bu işi zamanla çok sevdim. 60’lı yıllarda bu meslek parmakla gösteriliyor ve yıldız gibi parlıyordu. Ancak şimdilerde kimse bu mesleğin yüzüne bakmıyor” dedi.
Tamir fiyatına Çin ayakkabısı
2 bin yılının sonlarına kadar imalat ve tamircilik mesleğinin halk arasında yaygın olduğunun altını çizen Güleryüz, “2000’li yıllara girdikten sonra her sene önceki seneyi arar olduk. Yurt dışından ülkemize Çin malı diye adlandırılan ürünler getirilmeye başlandı. Daha sonra bu ürünlerin artması bizim mesleği adım adım bitirme noktasına getirdi. Bugün piyasada Çin malı ayakkabılar 15-20 TL arasında satışa sunuluyor. Bizim sadece ayakkabı tamiratından aldığımız ücret o kadar. Vatandaşlar da doğal olarak ucuz fiyata satılan ürünlere yöneliyor. Ancak, fabrikasyon ürünler sağlık açısından oldukça zararlı. Bu ayakkabılar ayağın hava almasını önlediği için, ciddi şekilde sağlığı etkiliyor” diye konuştu.
Samsun'da ayakkabı imalatı ve tamirat işlemleri yapan diğer ustalar da meslekte çırak yetişmemesinden dert yanarak ayakkabı tamirciliğinin 10 sene sonra tamamen ortadan kalkacağını dile getirdiler.