Samsun haber - Samsun'da çok sayıda kişi lüks bir otelde davet edildikleri yemekte kendilerine devremülk satışı yapıldığını söylediler. Yasal hakları olan 14 gün içerisinde sözleşmeyi iptal etmek istediklerinde ise Ankara'da bulunan otelin personelleri tarafından kendilerine bunun mümkün olmadığını söylediğini iddia ettiler.
Konuyla ilgili kendisine de çok sayıda telefon geldiğini belirten Samsun Tüketiciler Derneği Başkanı Av. Arslan Bolat, mağdur olan vatandaşların içini rahatlatacak bir açıklama yaptı.
Yapılan sözleşmelerin kanuna aykırı olduğunu ifade eden Samsun Tüketiciler Derneği Başkanı Av. Arslan Bolat, "Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği'ne aykırı bir sözleşme imzalatılmış. Bu yönetmelik hükümleri bu devremülk satışlarının ne şekilde yapılacağını çok ayrıntılı bir şekilde düzenlemiş. Bunun 5'inci maddesi 1'inci fıkrasında ön bilgilendirme formu diyei bir şey var. Yani ön bilgilendirme formundan kastı bu devremülk satışı ne şekilde yapılacak ve ne satılacaksa bunun bir gün önceden kişiye bilgilendirilmesi gerekiyor. Bilgilendirilmesini zorunlu kılıyor aksi taktirde geçirsiz sayılıyor. Artı bunun ne şekilde yapılacağı yazı puntolarından tutun da anlatım şeklinde kadar ayrılarıyla belirtilmiş" dedi.
MADDELER AÇIK
Davetli satışlarla ilgili maddeyi hatırlatan Bolat, "5'inci maddenin 5'inci fıkrasında ise davet gibi, müzik gibi ortamda bu satış yapılacaksa reklam içerisinde bunun en azından bir gün önceden ne şekilde yapılacağı ve ticari amaçta güdüleceği belirterek bu kişilere davet edilmesi gerektiği yazıyor. Samsun'da mağdur olan kişilere bunlar yapılmamış" diye konuştu.
EKSİKLİKLER VAR
Sözleşmede çok sayıda eksik olduğunu söyleyen Bolat, "Cayma hakkına gelince de yine aynı şekilde Devre Tatil ve Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin 7'inci maddesinde ise 14 gün içerisinde hiçbir sebep ve hiçbir tazminat ödemeden kişinin cayma hakkı olduğu yazıyor. Artı sözleşmenin ek altısında cayma hakkının kullanılması için tüketiciye verilmesi gereken bir evrak var. Cayma hakkının ne şekilde kullanılacağı ile ilgili maktu bir formuda sözleşme kurulurken satıcı yada sağlayıcı tüketiciye vermek zorunda. Bu da verilmemiş. Bunu verildiğinin ispatıda karşı tarafa ait bu durumda tüketici için avantajdır. Bu durumda 8'inci maddenin 2'inci fıkrasında geçiyor" şeklinde ifade etti.
FAİZİYLE PARANIZI GERİ ALABİLİRSİNİZ
Vatandaşların ödedikleri parayı faiziyle geri alabileceklerini ifade eden Bolat, "Bu sözleşmelerde fesih hakkının kullanılmasıyla ilgili bazı ek hükümlülükler getirmişler. Tamam siz sözleşmeden cayabilirsiniz. Ama caydığınız takdirde birinci sınıf tatil köyünde konaklama bedeli, bunun dışında oluşan hasar bedeli, bankalara verilen komisyon bedeli, vergiler, elektrik, doğalgaz giderleri ve KDV hariç satış bedelinin yüzde 2'sini bize ödemek zorundasınız diyor. Yani 12 bin TL gibi bir paranın en az 3 bin TL'sini caydığınızda ödeyeceksiniz diyor. Bu hüküm de yok hükmündedir. Kesinlikle kabul edilemez yönetmeliğe aykırıdır. Kişiler 14 gün içerisinde ihtarname çekipte fesih istedikleri takdirde hiç bir bedel ödemeden cayabilirler. Ödedikleri parayı da ihtarnamenin karşı tarafa ödedikleri tarih itibariyle faiz işleterek geri alabilirler" şeklinde konuştu.
HUKUKA BAŞVURUN
Bolat, "Bu tarz konularda kişiler heyecana, galeyana gelmesinler. Hukuki yollarda haklarını aradıkları taktirde olumlu sonuç elde edebilecekleri çok açıktır. Bu yapılan sözleşmeler tamamen geçersizdir. Bu tarz satışlar her halukarda geçersiz sayılacaktır. Mağdurlar hukuki yollardan haklarını aramalıdır" dedi.