Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor

Samsun'da köpek okulu gibi eğitim merkezi

Samsun Haber

Samsun'da eğitim merkezine bırakılan köpekler itaat etmeyi öğreniyor.

Samsun haber - Vatandaşlar vazgeçemedikleri köpeklerinde en çok çevreye ve vatandaşlara zarar vermelerinden dolayı zorlanıyor.

Uzmanlar Boxer, doberman, rottweiler, pitbull, cane corso, terrier, boerboel, bulldog, brasileiro ve presa canario gibi güçlü köpek türlerine eğitim verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Samsun'da bulunan merkezde köpeklere anaokulu seviyesinden başlayan eğitimler veriliyor.

“ANAOKULU SEVİYESİNDE”

Köpek okulu gibi hizmet verdiklerini söyleyen Samsun Köpek Eğitim Merkezi Sahibi Gökhan Gökçe, "ynı zamanda köpeklere otel hizmeti de veriyoruz. Buraya gelen köpeklerde genellikle davranış bozukluğu oluyor. İlk önce onları düzeltiyoruz. Köpek eğitimi aslında çocuk eğitimine benziyor. Bizim amacımız, köpekleri küçüklükten beri eğiterek sosyal yaşama kanalize etmek. Bu eğitimler anaokulu seviyesinden başlıyor, temel itaat, ileri seviye itaat daha sonraki aşamada da istediğimiz yönde köpeği yönlendiriyoruz. Bu alan koruma ya da yakın koruma olabilir, dedektör köpekler olabilir. Biz köpeklere eğitim verirken çok zorluk çekmiyoruz. En çok zorluk çektiğimiz durum ise köpek sahipleridir. Köpek sahiplerinin eski alışkanlıklarını düzeltirken zorlanıyoruz. Bunu aşmak için de köpeklere belli bir eğitim uyguladıktan sonra belli periyotlarda köpek sahipleriyle beraber çalışma sürdürüyoruz” dedi.

“İTAAT AŞAMASI”

Köpeklere ilk olarak anaokulu seviyesinde eğitim verdiklerini ifade eden Gökçe, "Sonra da ilkokul seviyesinde eğitim veriyoruz. Buna da ‘temel itaat’ diyoruz. Bu eğitim sevk kayışı ile köpek idare edilirken yapılıyor. Köpekte kötü alışkanlıklar, üste başa atlama, yolda yürürken çekiştirme, ele ayağa dolaşma, her gördüğü şeyi yeme gibi alışkanlıkları bitiriyoruz. Bu eğitimler verildiği zaman köpek dengeli bir şekilde sahibinin sol tarafında sahibiyle bir vücut gibi hareket ediyor. Otur, kalk, bekle gibi temel komutları öğreniyor. Bundan sonraki eğitim sistemi ileri seviye itaat aşaması oluyor. Bu seviyede de köpek sevk kayışsız komutlar dinliyor. Köpek sahibi, sevk kayışı olmadan köpeğine hükmedebiliyor. Daha sonra da köpek, alan koruma, yakın koruma, spor ya da dedektör konusunda uzmanlaştırılıyor. Sahibinin tercihine göre değiştirilebilir” diye konuştu.

“GÜÇLÜ OLDUKLARINI HİSSETTİRECEKLER”

Köpek Eğitim Uzmanı Suat Yılmaz ise sert ırakların kesinlikle profesyonel eğitim görmesi gerektiğini vurgulayarak, "Köpeğin eğitim anne altından ayrıldıktan sonra başlar. Ön terbiye, sosyal eğitim, temel eğitim, ileri eğitim, yakın savunma, alan savunma eğitimlerinin hepsini veriyoruz. Hiçbir köpek durup dururken vahşi olmaz. Köpek, birine saldırmışsa bu durum köpeğin sahibinin yanlış eğitiminden kaynaklanır. Sert ırklardan gelen güçlü köpekler var. Özellikle rottweiler, pitbull, cane corso, terrier, boerboel, bulldog, brasileiro ve presa canario gibi ırklara ilk defa bakan ailelerin çok bilinçli bir şekilde köpekleri yetiştirmesi gerekiyor. Sert ırklara sahip köpekleri alan vatandaşların mutlaka profesyonel eğitim alması gerekiyor. Sert ırklara sahip köpekleri alan vatandaşların bu sert köpeklere emir verebilecek, onlardan güçlü olduğunu hissettirebilecek karakterlere sahip olması gerekiyor. Bu kapasiteye sahip değilse ve profesyonel destek almadıysa köpekle dışarı çıktığında sıkıntı yaşıyor. Bizim de istediğimiz, köpeğin üstünde çok ciddi problemler olduktan sonra profesyonel yardım alınması değil de daha öncesinde profesyonel yardım alınmasıdır” şeklinde konuştu.
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.