Samsun Dişhekimleri Odası Üye Sayısı Gün Geçtikçe Azalıyor
Samsun Dişhekimleri Odası Üye Sayısı Gün Geçtikçe Azalıyor
Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor Samsun Haber | Samsun Son Dakika Haberleri | Samsunspor
Samsun Haber
Üye Sayıları Giderek Azalan Samsun Dişhekimleri Odası Üyeleri Sorunlarını Anlattı
ÜYE SAYISI GİDEREK AZALIYOR
Samsun Dişhekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, “Odamıza üye sayısı her geçen gün azalmaktadır. 2-3 sene önce 460’lara varan üye sayımız bugün 330’lara düşmüştür” dedi.
12. BAHAR SEMPOZYUMU
Samsun Dişhekimleri Odası tarafından “Geleneksel Karadeniz 12. Bahar Sempozyumu” düzenlendi. Samsun Yelken Kulüp’te düzenlenen sempozyuma Türk Dişhekimleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Sever, Samsun Dişhekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker ve diş hekimleri katıldı.
TÜRK DİŞHEKİMLERİ AKADEMİSİ KURULDU
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Samsun Dişhekimleri Odası Sekreteri Ali Şener, sempozyum hakkında bilgi verdi. Daha sonra kürsüye çıkan Türk Dişhekimleri Birliği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Sever, “Geçen yıl buradan Türk Dişhekimliği Akademisi’nin kurulacağının bilgisini vermiştim. Şimdi de kurulduğunu söylüyorum. Artık Türk Dişhekimleri Birliği akademisi var ve ilk eğitimini verdi” diye konuştu.
KAMUDA KALİTELİ HİZMET ALINAMIYOR
Diş hekimlerinin sorunlarını dile getiren Samsun Dişhekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, “Sorunlarımız çok büyük. Mutlaka mesleğimize, meslektaşlarımıza, odamıza mutlaka sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum. Tüm diş hekimleri bizim için aynı değerdedir. Kamudaki arkadaşlarımızın da bunu bu şekilde görmesini ve odaya destek vermesini istiyorum. Ülke olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Odamıza üye sayısı her geçen gün azalmaktadır. 2-3 sene önce 460’lara varan üye sayımız bugün 330’lara düşmüştür. Nedeni de muayenelerin çok zor durumda kalmasıdır. Artık yeni mezun olan arkadaşlar muayenehane açmıyorlar, bazı eski arkadaşlar da muayenehanelerini kapatıyor. Diş hekimlerinin gerçekten çok büyük sorunları var. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın odaya üye olma zorunluluğu yok. Dolayısıyla kamuya geçen arkadaşlarımız öncelikli olarak oda kaydını sildiriyor. Ayrıca yıllardır uğraştığımız sağlıkta dönüşüm ile sağlıkta çok büyük bir atılım yapıldı. Ama bu ağız ve diş sağlığına yansımadı. Özelden ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin alımı yapılmadı. Yani vücudun tüm organları ile ilgili özelde bir polikliniğe gidiyorsunuz ama diş ile ilgili gidemiyorsunuz. Devlet bunu açtığı diş hastaneleri ve merkezleri ile yürütmeye çalışıyor. Bildiğiniz gibi ağız ve diş sağlığı çok farklı bir sağlık hizmetidir. Çünkü burada hekim korkusu var, estetik var, çok değişik hizmet sektörü var. Burada sıra beklemeden insanların daha detaylı bilgiler alarak hizmet alması gerektiğinden henüz kimsenin haberi yok. Maalesef ki kamudan hizmet almak istemeyenler bugün özele gelmekte ama özeldeki muayene sayısı da her geçen gün azalmaktadır. Tabi kamuda çalışan arkadaşlarımız yoğun çalışma stresi altında, hasta potansiyeli altında kaliteli hizmet verememektedir. Kamudaki arkadaşlarımız hekimliğinden dolayı değil, bu performans sistemi ile o kadar çok hasta bakarsanız o kadar çok maddi katkı alacağınızdan dolayı yoğun hasta potansiyeli altında maalesef arkadaşlarımız çok kaliteli hizmet verememektedir. Dolayısıyla 10 seneden beri ağız ve diş sağlığı ile çok fazla ileri gidemedik. Kamu bu konuda koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmet vermelidir. Yani yeni doğan çocuktan tutun da 15-18 yaşına kadar olan çocukların tedavilerini ve diş çürüklerini üstlenmelidir. Gençlerimizi sağlıklı bir nesil olarak yetiştirmelidir. Bu süreçten sonra zaten çocuklarda çok büyük bir problem olmaz. Ama kamu implant, protez gibi işlerle uğraşmamalı, bunu özeldeki diş hekimlerine bırakmalıdır” şeklinde konuştu.
30 Nisan-01 Mayıs tarihleri arasında yapılacak sempozyumda 8 oturum olacak.