Samsun’da oldukça fazla olan mülteci iş yerlerinin de yerli esnafın kepenk kapatmasına neden olduğunu ifade eden Savaş Kiraz, “Mülteci iş yerleri de esnafların işini olumsuz etkiliyor. Bun işin ciddiyeti de iş işten geçtikten sonra anlayacaklar. Mültecilere ya da geçici sığınmacılara devlet tarafından bu kadar para harcanırken, bir de bununla yetinmeyip ruhsatını alan, sicile kayıt olan, maliyeye hesap veren yerli esnafımızın karşısına dükkan açıp, rakip oluyorlar. Bildiğim kadarıyla onların vergisi, ruhsatı, sigortası ya da maliyeye kaydı yok. Bu da yerli esnafa göre büyük bir maliyet avantajı oluşturuyor. Örneğin yerli berberimiz 10 liraya tıraş yapıyorsa, onlar 5 liraya yapıyor. Bu gibi durumlar da esnaf kapatmalarına etkili oluyor” diye konuştu.
ESNAF KREDİ ÇEKİYOR, KREDİ ÖDEYEMİYOR
Durumun düzelmemesi halinde kepenk kapatanların sayısının bine çıkabileceğini belirten Kiraz, şunları söyledi:
“Durum bu şekilde devam ederse, belki de Samsun’da yılsonuna kadar il ve ilçelerinde binin üzerinde esnaf kepenk kapatacak. Burada 4 aydan bahsediyoruz. Çünkü durum iyi değil. Esnaf kredi çekiyor, kredi ödeyemiyor. En sonunda da aşağıya çöküyoruz. Dünyada bir ekonomik kriz var. En azından yılsonuna kadar devletin esnafa kol kanat germesi ve bazı düzenlemeler yapması gerekir.”
Öte yandan Samsun’da İlkadım Belediyesi ve Atakum Belediyesi, verilen sürede çalışma izni alamayan ve ruhsatı olmayan yabancı iş yerlerini peyderpey kapatarak mühürlüyor.