Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 81 ile 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefi doğrultusunda Atatürk Kültür Merkezi alanında bulunan Ankara Millet Bahçesi inşaat sahasında düzenlenen tören ile İstanbul Pendik ve Halkalı, Sakarya, Samsun, Sivas, Diyarbakır, Trabzon, Batman, Bursa ve Elazığ’da yapımı tamamlanan millet bahçelerinin açılışını yaptı.
5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yapımı tamamlanan 10 millet bahçesinin açılışını video konferans sistemi ile bağlantı yaparak gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi alanına yapılan Ankara Millet Bahçesi’nin inşaatı hakkında bilgi aldı.
Kısıtlı sayıda katılımcının davet edildiği açılış törenine katılan davetliler alana ateşleri ölçülerek ve dezenfektan kullandırılarak alınırken, oturma düzeninde ise sosyal mesafeye dikkat edildi.
2023 YILINA KADAR TÜM İLLERİMİZDE MİLLET BAHÇESİ YAPILMASI PLANLANIYOR
Türkiye’nin cumhuriyet dönemindeki şehircilik geçmişinin oldukça istikrarsız bir çizgide ilerlediğini belirten Erdoğan, “Cumhuriyetin ilk yıllarında başlatılan planlı şehircilik hamlesi çok kısa bir sürede tek parti otokrasisi tarafından sabote edilmiştir. İktidar seçkinlerinin kendi çıkarları için en tepeden bozdukları sistem kırdan şehre göçün yoğunlaşması ile ülkemizin tamamında plansız, programsız, alt yapısız, zevksiz bir beton patlamasına yol açmıştır. Türkiye 1990’lı yıllara artık bu yükü taşıyamaz bir halde gelmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini devraldığımızda şehirdeki binaların neredeyse 4’te 3’ü neredeyse kaçak yapı konumundaydı. Türkiye’nin hemen her yerinde benzer bir durum söz konusuydu. Ankara farklı mıydı? Hayır, Ankara da aynıydı. Bu acı tablo yıllarca devletin vatandaşına öncülük etmemesinin, evini yapacak yer, hayatını sürdürecek alt yapı, insanı ihtiyaçlarını karşılayacak hizmet getirememesinin bir sonucuydu. Gerek mahalli idarelerde, gerek merkezi yönetimde sorumluluk üstlendiğimizde elbette işe en acil ihtiyaçlardan başladık. Başını sokacak evi olmayan birisine çevre, park, bahçe vaadinde bulunmak gerçekçi olmazdı. Bunun için tüm insani ihtiyaçları karşılayan yeni yerleşim alanları inşa ederek ilk adımı attık. İstanbul’da KİPTAŞ, Türkiye genelinde TOKİ vasıtasıyla sayıları milyonu aşan konut üretmemizin sebebi budur. Kamunun açtığı yolda özel sektör de ilerlemeye başlamış ve kısa sürede ülkemiz şantiyeye dönmüştür. Son 18 yıldır ülkemiz yılda 500 bin ile 1 milyon arasında yeni konutun inşa edildiği bir görünüm sergilemiştir. Böylece hem artan nüfusun ihtiyaçları karşılanmış hem de depreme dayanıksız, estetikten yoksun, alt yapının yetersiz olduğu yerleşim alanlarında büyük bir dönüşüm yaşanmıştır. Başlattığımız kentsel dönüşüm projeleri ile bu süreci daha da hızlandırdık. Ülkemizde depreme hazırlık planları çerçevesinde dönüştürülmesi gereken 6,5 milyonun üzerinde yapı vardır. Amacımız, bunlardan aciliyet arz eden 1,5 milyon yapının dönüşümünü 5 yılda tamamlamaktır. Şehirlerimiz yeni binalarla gelişirken, park, çocuk oyun alanı, yol boylarının yeşillendirilmesi gibi çalışmaları da ihmal etmedik. Böylece 81 ilimizde ve ilçelerinde örnek hayat alanları oluşturduk. Geldiğimiz noktada artık şehirlerimizin çok daha büyük, donanımlı dinlenme, nefeslenme, vakit geçirme alanlarına ihtiyacı olduğunu gördük. Millet bahçeleri işte bu tespit sonrasında geliştirdiğimiz projelerdir. Özellikle şehir merkezlerinde yeniden yaptığımız stadyumların, kamu binalarının yerlerinden başlayarak tüm uygun alanları millet bahçeleri için tahsis ettik. Allah’ın izni ile 2023 yılına kadar 81 vilayetimizin tamamını millet bahçeleri ile donatmış olacağız. Bu ülkenin hiçbir vatandaşının yurt dışına gittiğinde gıpta ile bakacağı hizmet bırakmayana kadar eser üretmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.